Οικονομία

Ενστάσεις απο τους θεσμούς για τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά

Ενστάσεις απο τους θεσμούς για τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά Ενστάσεις απο τους θεσμούς για τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά
Ενστάσεις απο τους θεσμούς για τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Από «κόσκινο» περνούν οι εκπρόσωποι των «θεσμών» το υπουργείο Εργασίας, ψάχνοντας να διαπιστώσουν εάν μπορούν οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί, στο πλαίσιο της σχετικής λίστας, να είναι εφαρμόσιμες στην πράξη.

Βασικά πεδία ενστάσεων από τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών, είναι τα εκτιμώμενα έσοδα από την αδήλωτη εργασία, που η ελληνική πλευρά τα έχει τοποθετήσει στα 150 εκατ. ευρώ.

Οι εκπρόσωποι των «θεσμών» θεωρούν ότι είναι πολύ αισιόδοξη η πρόβλεψη ότι θα υπάρξει μείωση του φαινομένου, που θα ισοδυναμεί με αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, που μπορεί να φτάσει έως και τα 150 εκατ. ευρώ. Η ελληνική πλευρά δηλώνει ότι θα καταφέρει να ανταποκριθεί στο συγκεκριμένο στόχο, λόγω του γεγονότος ότι θα υπάρξει ένταση των ελέγχων, οι οποίοι θα είναι πολύ πιο στοχευμένοι σε σχέση με το παρελθόν, μιας και λειτουργεί πια η on line επικοινωνία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), αλλά και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).

Έτσι, οι έλεγχοι εκτιμάται ότι μπορούν να αποφέρουν καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με το παρελθόν, κάτι που θα έχει θετική επίδραση στα έσοδα των Ταμείων. Πάντως, όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι η αδήλωτη απασχόληση στην Ελλάδα κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα και είναι απαραίτητη η μείωσή της.