Οικονομία

Οι κρατήσεις που καταργήθηκαν και φέρνουν περικοπές στα μερίσματα του ΜΠΤΥ

Οι κρατήσεις που καταργήθηκαν και φέρνουν περικοπές στα μερίσματα του ΜΠΤΥ Οι κρατήσεις που καταργήθηκαν και φέρνουν περικοπές στα μερίσματα του ΜΠΤΥ
Οι κρατήσεις που καταργήθηκαν και φέρνουν περικοπές στα μερίσματα του ΜΠΤΥ Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Μια σειρά από διατάξεις που αφορούσαν συγκεκριμένες κρατήσεις, αποφάσισε να καταργήσει η διοίκηση του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ). Από την κατάργηση αυτή των κρατήσεων κινδυνεύουν τα μερίσματα των μερισματούχων του ΜΤΠΥ με δραματική περικοπή.

Ειδικότερα, οι καταργήσεις που αποφασίστηκαν από το ΜΤΠΥ αφορούν τις εξής κατηγορίες:

1) Κράτηση 1% των μη μετόχων στο σύνολο των αποδοχών τους.
2) Κράτηση 1% στις πρόσθετες αμοιβές των μη μετόχων που προκύπτουν από οποιαδήποτε αιτία.
3) Κράτηση 3% ή 1,5% στις δαπάνες που προκύπτουν από οποιοδήποτε λόγο (προμήθειες, εργολαβίες, εργασίες, πάγια αντιμισθία δικηγόρων και ενοίκια).
4) Κράτηση 0,96% επί των κάθε φύσεως λειτουργικών δαπανών από προμήθειες της Ελληνικής Αστυνομίας και επί των δαπανών για κατασκευές, επισκευές και ανέγερση κτηρίων γενικά.

Ειδικά για το σκέλος της κατάργησης του κοινωνικού πόρου (3% επί των προμηθειών του Δημοσίου), η οποία τέθηκε σε εφαρμογή από 1.1.15, η διοίκηση του Ταμείου, διευκρίνισε ότι:
α) Για τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί έως και 31/12/2014 ή υπηρεσίες που έχουν παρασχεθεί και δεν έχει πληρωθεί το συμφωνηθέν ποσό μέχρι τη λήξη του 2014 και εκδίδεται το ένταλμα πληρωμής το 2015, πρέπει να διενεργηθεί κράτηση 3% υπέρ Μ.Τ.Π.Υ..
β) Για τις συμβάσεις που έχουν μεν υπογραφεί μέχρι και την 31/12/2014, αλλά αφορούν τμηματική παροχή υπηρεσίας ή προμήθειας υλικών και η αποπληρωμή γίνεται σε μηνιαία βάση, ή ανά τακτά χρονικά διαστήματα (ενοίκια, σίτιση, καθαριότητα, φύλαξη, προμήθεια υλικών θέρμανσης, προμήθεια αναλωσίμων υλικών, μεταφοράς μαθητών, πάγια αντιμισθία δικηγόρων, αντιμισθία ιδιωτών αιρετών, κοινόχρηστα, κ.λ.π.) δεν θα γίνεται από 01/01/2015 κράτηση υπέρ Μ.Τ.Π.Υ..
γ) Στις συμβάσεις που έχουν μεν υπογραφεί μέχρι και την 31/12/2014, αλλά η εκπλήρωση τους έγινε ή θα γίνει κατά το έτος 2015 δεν θα γίνεται κράτηση υπέρ Μ.Τ.Π.Υ..

Επίσης καταργείται το χαρτόσημο και ο ΟΓΑ επί του χαρτοσήμου που υπολογιζόταν επί της κράτησης 3% υπέρ Μ.Τ.Π.Υ..

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάργηση του συγκεκριμένου κοινωνικού πόρου, έχει ως αποτέλεσμα να προκαλούνται απώλειες εσόδων, που υπολογίζεται ότι σε μηνιαία βάση φτάνουν έως και τα 8 εκατ. ευρώ. Ήδη η διοίκηση του Ταμείου έχει ζητήσει την επαναφορά του συγκεκριμένου πόρου, πρόταση που εξετάζεται σοβαρά από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν τα μερίσματα των μερισματούχων του ΜΤΠΥ (περίπου 280.000 άτομα) με δραματική περικοπή.

Στο ίδιο θέμα, υπήρξε παρέμβαση και από την Ομοσπονδία Εργαζομένων του υπουργείου Εργασίας, όπου κινητοποιήθηκε από κοινού με το Σύλλογο Υπαλλήλων του Μ.Τ.Π.Υ. με απώτερο σκοπό και επιδιωκόμενο αποτέλεσμα την επαναφορά των κοινωνικών πόρων του που καταργήθηκαν και την άμεση στήριξη με κρατική χρηματοδότηση ώστε να προστατευθεί η περιουσία του Ταμείου και να θωρακιστεί η βιωσιμότητά του.

Στις 30 Μαρτίου 2015, υπήρξε κοινή σύσκεψη στην Α.Δ.Ε.Δ.Υ και ζητήθηκε από την κυβέρνηση την επαναφορά του συγκεκριμένου πόρου για να καταφέρει το Ταμείο να καλύψει τις βραχυχρόνιες υποχρεώσεις του.