Οικονομία

Μια ανάσα από την χρεοκοπία το ΤΑΠΙΛΤΑΤ, με «προίκα» 230 εκατ. ευρώ

Μια ανάσα από την χρεοκοπία το ΤΑΠΙΛΤΑΤ, με «προίκα» 230 εκατ. ευρώ Μια ανάσα από την χρεοκοπία το ΤΑΠΙΛΤΑΤ, με «προίκα» 230 εκατ. ευρώ
Μια ανάσα από την χρεοκοπία το ΤΑΠΙΛΤΑΤ, με «προίκα» 230 εκατ. ευρώ Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Τα 230 εκατ. ευρώ, που ανέρχονται τα αποθεματικά του Ταμείου Αλληλοβοηθείας Προσωπικού Ιονικής-Λαϊκής Τράπεζας και άλλων Τραπεζών (ΤΑΠΙΛΤΑΤ), φαίνεται ότι αποτελούν «μήλον της έριδος».

Συνδικαλιστικά στελέχη τραπεζών που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλουν ότι υπάρχουν εργοδοτικοί συνδικαλιστές σε Eurobank και AlphaBank, που καλοβλέπουν το ενδεχόμενο διάλυσης του Ταμείου, για να μεταφερθούν τα αποθεματικά του σε ασφαλιστικές εταιρίες συμφερόντων τους, με ταυτόχρονη απαλλαγή τους από τις υποχρεώσεις τους στην κοινωνική ασφάλιση. Για το λόγο αυτό μάλιστα, έχει ξεκινήσει διαδικασία αλλαγής του καταστατικού μέσω ψηφοφορίας, που επίσης αμφισβητείται για την εγκυρότητά της. Σε ένα ταμείο με 6.200 ασφαλισμένους και 5.500 συνταξιούχους, πρόσφατα η διοίκηση του Ταμείου διέγραψε 2.181 συνταξιούχους με το σκεπτικό ότι εξαγόρασαν πολύ φθηνά πλασματικά έτη ασφάλισης. Έτσι, μπορεί να γίνει πιο εύκολα η τροποποίηση του καταστατικού και να μεταφερθούν τελικά, τα αποθεματικά του ταμείου.

Ήδη πάντως, από το περασμένο καλοκαίρι στο ΤΑΠΙΛΤΑΤ σήμανε «κόκκινος συναγερμός». Αιτία, δικαστική απόφαση που έδινε το δικαίωμα σε συνταξιούχους να διεκδικήσουν έως και 70% μεγαλύτερη επικουρική σύνταξη. Σε αναλογιστική μελέτη που εκπονήθηκε την ίδια περίοδο, διαπιστώθηκε ότι όχι μόνο δεν είναι εφικτή αυτή η υπέρογκη αύξηση, αλλά αντίθετα για να είναι βιώσιμο το ταμείο, πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις του, έως 60%. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι συντάξεις θα μετατρέπονταν σε ένα απλό βοήθημα, αφού θα υπήρχαν περιπτώσεις συνταξιούχων που, ενώ σήμερα εισπράττουν κοντά στα 200 ευρώ το μήνα, θα λάμβαναν το ποσό των 60 ευρώ. Πάντως, αρκετοί από τους συνταξιούχους λαμβάνουν σήμερα συντάξεις που κυμαίνονται από 600 – 900 ευρώ. Ας σημειωθεί ότι το αναλογιστικό έλλειμμα που παρουσίαζε η ίδια μελέτη, ανάλογα με το σενάριο, κυμαινόταν από 450 εκατ. ευρώ, έως και 1 δισ. ευρώ, στη χειρότερη περίπτωση. Η συγκεκριμένη μελέτη, στάθηκε η αφορμή για να αποφασίσει η διοίκηση του Ταμείου να εξετάσει τις πιθανότητες διάλυσής του, με παράλληλη ρευστοποίηση της περιουσίας του.