Οικονομία

Νεο Σώμα εμπειρογνωμόνων θα στηρίζει τη διαιτησία στην αγορά εργασίας

Νεο Σώμα εμπειρογνωμόνων θα στηρίζει τη διαιτησία στην αγορά εργασίας Νεο Σώμα εμπειρογνωμόνων θα στηρίζει τη διαιτησία στην αγορά εργασίας
Νεο Σώμα εμπειρογνωμόνων θα στηρίζει τη διαιτησία στην αγορά εργασίας Από τον Βασίλη ΑγγελόπουλοΜε τη δημιουργία 30μελούς Σώματος Εμπειρογνωμόνων, το υπουργείο Εργασίας, ευελπιστεί να αναβαθμίσει και να εκσυγχρονίσει τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

Η σχετική νομοθετική διάταξη είναι έτοιμη και αναμένεται να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία των συλλογικών συμβάσεων, σε μια προσπάθεια που επιχειρείται να πεισθούν ακόμα και οι πιο «σκληροπυρηνικοί» αντίπαλοι της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, δηλαδή το ΔΝΤ, ότι η σωστή χρήση του ΟΜΕΔ, μπορεί να βοηθήσει στην ομαλοποίηση της αγοράς εργασίας.

Το συγκεκριμένο Σώμα, αποκτά μόνιμη σχέση με τον ΟΜΕΔ, καθώς όταν θα προκύπτει θέμα είτε μεσολάβησης, είτε πολύ περισσότερο διαιτησίας, ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους για την υπογραφή μιας νέας συλλογικής ή κλαδικής ή επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας, θα έχει κομβικό ρόλο. Για την ακρίβεια θα είναι το τμήμα εκείνο της διαδικασίας, που θα δίνει τις πιο «φρέσκιες» πληροφορίες, σχετικά με την κατάσταση ενός κλάδου, ή μιας επιχείρησης. Από τα στοιχεία αυτά, θα μπορούν οι διαιτητές να λάβουν τις πιο δίκαιες αποφάσεις. Έτσι, θα ξεπερνιέται το αντεπιχείρημα που εξέφραζαν τα τελευταία οι εκπρόσωποι των «θεσμών», ότι δηλαδή ο ΟΜΕΔ λειτουργεί χωρίς να λαμβάνει υπόψη πραγματικά στοιχεία και έτσι, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα, παρά λύνει.

Ας σημειωθεί ότι αυτός ήταν ένας από τους λόγους που ο ΟΜΕΔ παραγκωνίστηκε και με μνημονιακές διατάξεις κατέστη ουσιαστικά ανενεργός, αφού για να γίνει προσφυγή στον Οργανισμό, χρειαζόταν να υπάρξει συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων, πράγμα ουσιαστικά πολύ δύσκολο έως αδύνατο.

Το Σώμα θα απαρτίζεται από δημόσιους λειτουργούς, οι οποίοι όμως δεν θα έχουν την ιδιότητα του δημόσιου υπαλλήλου. Θα απολαμβάνουν πλήρους ανεξαρτησίας στο έργο τους και θα υπόκεινται σε κώδικα δεοντολογίας, ο οποίος θα προκύπτει από απόφαση του ΔΣ του ΟΜΕΔ. Απαραίτητη προϋπόθεση για να καρπωθεί κάποιος θέση εμπειρογνώμονα, είναι να έχει πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις οικονομικές επιστήμες, ενώ θα υπάρχει ξεχωριστή αξιολόγηση για όσους διαθέτουν και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών σε ανάλογο μαθησιακό αντικείμενο.