Οικονομία

Σε αναμονή δύο χρόνια 30.000 αιτήσεις για εφάπαξ με άγνωστα τα ποσά

Σε αναμονή δύο χρόνια 30.000 αιτήσεις για εφάπαξ με άγνωστα τα ποσά Σε αναμονή δύο χρόνια 30.000 αιτήσεις για εφάπαξ με άγνωστα τα ποσά
Σε αναμονή δύο χρόνια 30.000 αιτήσεις για εφάπαξ με άγνωστα τα ποσά Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Τον τρόπο που θα αποφευχθεί νέος γύρος περικοπών στα εφάπαξ, ψάχνει να βρει το υπουργείο Εργασίας. Το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), σε συνδυασμό με τον μαθηματικό τρόπο που θεσμοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά η νέα δεν έχει καταργήσει ακόμα, δημιουργούν ένα εκρηκτικό σκηνικό.

Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 30.000 εφάπαξ στο ΤΠΔΥ, αφορούν αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2013, άρα ο υπολογισμός τους πρέπει να γίνει με νέο τρόπο. Μόνο που ο μαθηματικός τύπος που θεσμοθετήθηκε από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, οδηγεί σε δραματικές μειώσεις που σύμφωνα με τους υπολογισμούς της νέας ηγεσίας του υπουργείου, επρόκειτο να κυμανθούν από 35% έως 80%. Την ίδια στιγμή τα έσοδα του ΤΠΔΥ από καταβολή εισφορών αρκούν μόνο για καταβολή περίπου 1.000 εφάπαξ το μήνα. Σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για να ξεμπλοκάρουν τα εφάπαξ που βρίσκονται στην αναμονή, χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί ακόμα ούτε το τελικό ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι. Σε κάθε περίπτωση, η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει δώσει τις γενικές κατευθύνσεις. Αυτό σημαίνει ότι στόχος είναι οι ασφαλισμένοι που συνταξιοδοτούνται από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 και μετά, να λαμβάνουν ως εφάπαξ τις εισφορές που έχουν καταβάλλει, συν ένα τεχνικό επιτόκιο. Όμως αν η συγκεκριμένη διαδικασία δεν κατατεθεί σε νομοσχέδιο και δεν ψηφιστεί στη Βουλή, αποτελεί απλώς «κενό γράμμα».

Υπάρχουν ακόμα περίπου 2.000 εφάπαξ που μένει να καταβληθούν για αιτήσεις που είχαν υποβληθεί έως 31 Αυγούστου 2013. Αυτό σημαίνει ότι για τους επόμενους δύο μήνες το πολύ, θα καταβάλλονται τα εφάπαξ από το ΤΠΔΥ με τον παλιό τρόπο, πριν δηλαδή από την εφαρμογή του μαθηματικού τύπου. Αυτός είναι και ο χρόνος που διαθέτει το υπουργείο Εργασίας για να αντιμετωπίσει δυναμικά, το συγκεκριμένο πρόβλημα.