Οικονομία

Συνάντηση των κοινωνικών εταίρων για συλλογικές διαπραγματεύσεις και κατώτερο μισθό

Συνάντηση των κοινωνικών εταίρων για συλλογικές διαπραγματεύσεις και κατώτερο μισθό Συνάντηση των κοινωνικών εταίρων για συλλογικές διαπραγματεύσεις και κατώτερο μισθό Φωτογραφία: Συνάντηση των κοινωνικών εταίρων για συλλογικές διαπραγματεύσεις και κατώτερο μισθό
Συνάντηση των κοινωνικών εταίρων για συλλογικές διαπραγματεύσεις και κατώτερο μισθό Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα, στο υπουργείο Εργασίας, η συνάντηση του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί.

Κατά τη συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας αναμένεται να θέσει τις βασικές νομοθετικές αλλαγές τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κατώτερου μισθού, στην προ του μνημονίου κατάσταση.

Το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα, προβλέπει την ολική επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων με τους όρους που ίσχυαν πριν από τα μνημόνια, την ενίσχυση του ρόλου του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ, ενώ εισάγει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και σε επίπεδο ομίλων επιχειρήσεων.

Ο κ. Σκουρλέτης έχει προαναγγείλει την αύξηση εντός του έτους των κατώτατων αμοιβών στα 650 ευρώ μεικτά με νομοθετική παρέμβαση και την επαναφορά στα 751 ευρώ έως το 2016, έπειτα από συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμφωνία των κοινωνικών εταίρων. Στις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας είναι, επίσης, η κατάργηση της ρύθμισης που προβλέπει μειωμένη αμοιβή για τους νέους κάτω των 25 ετών.

Τα συνδικάτα ζητούν την άμεση επαναφορά του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του βασικού μισθού στα 751 ευρώ μεικτά.

Από την πλευρά τους, οι εργοδοτικοί φορείς υποστηρίζουν την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την υποχρεωτική επέκταση των συλλογικών συμβάσεων, διαφοροποιούνται όμως στο θέμα του κατώτερου μισθού. Συμφωνούν στην αύξηση των κατώτερων αμοιβών, ζητούν, όμως, η επαναφορά να γίνει σταδιακά και ύστερα από συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.

Ειδικότερα, ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων έχει ζητήσει να διατηρηθούν οι χαμηλότερες αμοιβές για τους νέους, σαν κίνητρο για προσλήψεις ή σε περίπτωση εξίσωσης να παραμείνουν στα προηγούμενα επίπεδα οι εργοδοτικές εισφορές.