Οικονομία

Ασφαλιστικό: Αμείωτες οι πιέσεις για μειώσεις σε συντάξεις και εφάπαξ

Ασφαλιστικό: Αμείωτες οι πιέσεις για μειώσεις σε συντάξεις και εφάπαξ Ασφαλιστικό: Αμείωτες οι πιέσεις για μειώσεις σε συντάξεις και εφάπαξ
Ασφαλιστικό: Αμείωτες οι πιέσεις για μειώσεις σε συντάξεις και εφάπαξ Από τον Βασίλη Αγγελλόπουλο Με αμείωτη ένταση, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο υπουργείο Εργασίας και τους εκπροσώπους των «θεσμών», με τις απαιτήσεις για περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, αλλά και εφάπαξ, να παραμένουν.

Χθες πραγματοποιήθηκε σειρά επαφών ανάμεσα σε τεχνοκράτες των «θεσμών» και σε αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Η ενόχληση των εκπροσώπων του ΔΝΤ, μάλιστα, για το γεγονός ότι δεν μπορούν να μεταβούν στο υπουργείο Εργασίας για να αναζητήσουν τα στοιχεία που επιθυμούν, ήταν κάτι περισσότερο από εμφανής. «Είναι ξεκάθαρο ότι, ιδιαίτερα οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, έχουν ενοχληθεί από το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση πια δεν γίνεται με τους δικούς τους όρους», τονίζει χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Ρωμανιάς. Πάντως, η επιμονή των δανειστών για περικοπή στις συντάξεις και στο εφάπαξ, παραμένει αμετάβλητη. «Τους δώσαμε όλα τα στοιχεία που ζήτησαν, τους εξηγήσαμε πώς θα καλύψουμε τα ανοίγματα που δημιουργούνται και όμως, εκείνοι δεν αλλάζουν καθόλου τις θέσεις τους», επισημαίνει ο κ. Ρωμανιάς.

Σε κάθε περίπτωση, οι διατάξεις που θα προχωρούν σε αναστολή εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, καθώς επίσης και σε κατάργηση των δύο παλαιότερων άρθρων, που προκαλούν μειώσεις στις κύριες συντάξεις, είναι έτοιμες. Ενδεχομένως σήμερα, να σταλούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) για να δοθεί η τελική γνωμοδότηση και μετά να εισαχθούν προς ψήφιση στη Βουλή. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει ξεχωριστή διάταξη για την περίπτωση του εφάπαξ.

Ήδη πάντως, υπό μορφή τροπολογίας πάλι, εντάχθηκαν σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, διατάξεις που ρυθμίζουν ζητήματα που αφορούν την ΝΕΡΙΤ και το καθεστώς συνταξιοδότησης για μητέρες με ανήλικο τέκνο στον κλάδο των φωτορεπόρτερ. Επίσης, με άλλα άρθρα τακτοποιούνται εργασιακά ζητήματα που αφορούν την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), ενώ ρυθμίζεται και η κόντρα που είχε ξεσπάσει ανάμεσα στο ΤΑΠΙΤ και το ΕΤΕΑ και είχε προκαλέσει την έκδοση απόφασης για έναρξη συντηρητικής κατάσχεσης, κεφαλαίων από το Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο, το οποίο κινδύνευε να μην μπορεί να καταβάλλει συντάξεις. Με την παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, το χρέος που υπάρχει ρυθμίστηκε σε δόσεις και έτσι η απόφαση κατάστασης άρθηκε.