Οικονομία

Με τροπολογία η κατάργηση διατάξεων που μειώνουν συντάξεις

Με τροπολογία η κατάργηση διατάξεων που μειώνουν συντάξεις Με τροπολογία η κατάργηση διατάξεων που μειώνουν συντάξεις
Με τροπολογία η κατάργηση διατάξεων που μειώνουν συντάξεις Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Υπό μορφή τροπολογίας, αναμένεται να κατατεθούν εντός της εβδομάδας στη Βουλή, οι διατάξεις που καταργούν προγραμματισμένες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Το υπουργείο Εργασίας, έχει ήδη στείλει τις σχετικές διατάξεις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), για την απαραίτητη γνωμοδότηση και στη συνέχεια το επόμενο βήμα, είναι η κατάθεση της τροπολογίας στη Βουλή.

Σε πλήρη αντίθεση, με τις απαιτήσεις των εκπροσώπων των «θεσμών» και σε πλήρη ταύτιση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις, το υπουργείο Εργασίας προωθεί άμεσα τις συγκεκριμένες διατάξεις, με διπλό στόχο: Αφενός να ασκηθεί η προφανής πίεση, στο πεδίο των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των «θεσμών», αφετέρου όμως να καταστεί δυνατός και ο υπολογισμός των συντάξεων που θα προκύψουν από εδώ και στο εξής, μιας και υπήρχε πρακτικό κενό. Επί της ουσίας οι διατάξεις που συμπεριλήφθηκαν στην τροπολογία, αφορούν τα εξής σημεία:

*Αναστολή μνημονιακών διατάξεων των νόμων 3863 και 3865/2010 και 4052/2012, ώστε να αποτραπούν νέες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων και για να αποκατασταθεί ο δημόσιος, καθολικός και αναδιανεμητικός χαρακτήρας της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης.

*Αναστολή εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που προκαλούσε περικοπές στις επικουρικές συντάξεις 7% από την αρχή του έτους και 8% από την 1η Ιουλίου 2015 και μετά.

*Αντικατάσταση του μνημονιακού μαθηματικού τύπου που θα οδηγούσε σε μειώσεις εφάπαξ παροχών από 30 έως 80%. Στο νέο μαθηματικό τύπο που θα θεσπίσει η κυβέρνηση θα συνυπολογίζονται το σύνολο των εισφορών που έχει δώσει ο ασφαλισμένος συν ένα τεχνικό επιτόκιο, ώστε οι εφάπαξ παροχές να μην υπολείπονται από αυτές που πήραν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν τις 31/08/2013.
*Ρύθμιση οφειλής ΕΤΕΑ προς το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα ύψους 50 εκατ. ευρώ, με πρώτη δόση ύψους 15 εκατ. ευρώ για το 2015 και εξόφληση του υπολοίπου της οφειλής σε μηνιαίες δόσεις ύψους 2 εκατ. ευρώ από 1/1/2016 και μέχρι τελικής εξόφλησης της.

*Οι απαιτήσεις των ταμείων υποχρεωτικής επικουρικής ασφάλισης (άρθρο 36, παρ 2, νόμος 4052/2012) από εισφορές εργοδοτών θα εισπράττονται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ). Η διαδικασία αυτή διασφαλίζει την είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών και τα δικαιώματα των ασφαλισμένων αυτών των ταμείων.

*Υπαγωγή και ενοποίηση του επικουρικού ταμείου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στο ΕΤΕΑ, με προίκα το 60% του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας του. Με την ενέργεια αυτή εφαρμόζει την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών αυτού του επικουρικού ταμείου, η οποία πάρθηκε στις 24/08/2013, καθώς και το σχετικό αίτημα της ομοσπονδίας των εργαζομένων του κλάδου.

*Άρση αδικιών σε βάρος ασφαλισμένων (φωτοειδησεογράφοι και εικονολήπτες) σε σχέση με αντίστοιχες ρυθμίσεις του ΙΚΑ και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Αφορά κυρίως περιπτώσεις μητέρων εργαζόμενων με ανήλικο τέκνο, που επιθυμούν να βγουν στη σύνταξη.