Παιδεία

Τέλος χρόνου για τις διαγραφές «αιώνιων» φοιτητών - Τι ανακοίνωσε ο Πιερρακάκης

Τέλος χρόνου για τις διαγραφές «αιώνιων» φοιτητών - Τι ανακοίνωσε ο Πιερρακάκης Φωτογραφία: PEXELS Andrea Piacquadio
Στα σκαριά η διαγραφή 330.000 αιωνίων φοιτητών από τα AEI

Δρομολογείται από το Υπουργείο Παιδείας η διαδικασία διαγραφής για 333.741 αιώνιους φοιτητές, σύμφωνα με τον νόμο 4957/2022 που ψηφίστηκε στη Βουλή επί υπουργίας Νίκης Κεραμέως.

Αρχής γενομένης από το 2025 τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) της χώρας καλούνται να εκκινήσουν όλα τα προβλεπόμενα διαδικαστικά σχετικά με την εκκαθάριση των μητρώων φοιτητών.Ταυτόχρονα, οι φοιτητές έχουν δικαίωμα, υπό προϋποθέσεις, να ζητήσουν μερική φοίτηση ή αναστολή (διακοπή) φοίτησης προκειμένου να μη διαγραφούν.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ψηφιστεί η ανώτατη διάρκεια φοίτησης σε ένα πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου με ελάχιστη διάρκεια οκτώ (8) ακαδημαϊκών εξαμήνων για την απονομή του τίτλου σπουδών, είναι ο χρόνος αυτός, προσαυξημένος κατά τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Σε πρόγραμμα σπουδών του οποίου ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης είναι ο ελάχιστος χρόνος σπουδών, προσαυξημένος κατά έξι (6) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Μετά τη συμπλήρωση της ανώτατης διάρκειας φοίτησης, με την επιφύλαξη των επόμενων παραγράφων, το Διοικητικό Συμβούλιο του Τμήματος εκδίδει πράξη διαγραφής. Με τον εσωτερικό κανονισμό του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) καθορίζονται οι διαδικαστικές λεπτομέρειες και τα δικαιολογητικά για την κατ’ εξαίρεση υπέρβαση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης της παρ. 1 για σοβαρούς λόγους υγείας που ανάγονται στο πρόσωπο του φοιτητή ή στο πρόσωπο συγγενούς πρώτου βαθμού εξ αίματος ή συζύγου ή προσώπου με το οποίο ο φοιτητής έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Η εν λόγω απόφαση που αναμένεται να υλοποιηθεί εντός του 2025 ήδη έχει «ξεσηκώσει» τους αιώνους φοιτητές που αναζητούν τρόπους να παρατείνουν την φοίτησή τους στα πανεπιστήμια.

Πιερρακάκης: Θα εφαρμοστεί ο νόμος για τους αιώνιους φοιτητές

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο υπουργός Παιδείας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο ΣΚΑΪ 100.3. Ειδικότερα σχετικά με τους αιώνιους φοιτητές, ο υπουργός δήλωσε πως ο νόμος θα εφαρμοστεί, έχει ψηφιστεί από το 2022 και περιελάμβανε τη σχετική διάταξη, την οποία χαρακτήρισε «πολύ πλήρη». Σημείωσε πως δεν υπάρχει κουλτούρα κάποιος να πηγαίνει και να διαγράφεται και πως είναι ένα θέμα που πρέπει να λυθεί.