Οικονομία

O Στρατούλης διαψεύδει τα περί διπλού νομίσματος

O Στρατούλης διαψεύδει τα περί διπλού νομίσματος O Στρατούλης διαψεύδει τα περί διπλού νομίσματος
O Στρατούλης διαψεύδει τα περί διπλού νομίσματος - καταργείται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Διάψευση των σεναρίων που κυκλοφόρησαν τα τελευταία 24άωρα, περί εφαρμογής διπλού νομίσματος, για την Ελλάδα, πραγματοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης.

Μάλιστα, στον αντίποδα, το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή, υπό μορφή τροπολογίας, εντός της εβδομάδας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης διάταξη, με την οποία αναστέλλεται κάθε περικοπή που είχε προγραμματιστεί για κύριες και επικουρικές συντάξεις. Ουσιαστικά καταργείται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τα επικουρικά ταμεία, ενώ ταυτόχρονα αναστέλλονται οι διατάξεις παλαιότερων ασφαλιστικών νόμων, που επρόκειτο να τεθούν σε εφαρμογή από 1.1.15 και μετά και οδηγούσαν σε περικοπές 2% μεσοσταθμικά στις νέες συντάξεις.

Ο κ. Στρατούλης επανέλαβε με δηλώσεις του ότι οι «κόκκινες» γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης αποτελούν «σινικά τείχη». Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πραγματοποιηθεί καμία μείωση μισθών και συντάξεων, ενώ η ελληνική κυβέρνηση λέει όχι σε νέους φόρους και όχι σε ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Επίσης, χαρακτήρισε «προκλητικές» τις εθελούσιες εξόδους σε τράπεζες ή ιδιωτικοποιημένες ΔΕΚΟ και προανήγγειλε ότι άμεσα θα περιοριστούν. Στο πλαίσιο αυτό έχει δοθεί από τον κ. Στρατούλη προς τις αρμόδιες υπηρεσίες εντολή να πραγματοποιηθούν οικονομικές μελέτες, για να «καταγραφούν οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των τραπεζών και να αποδοθούν στα ταμεία τα χρήματα που προβλέπει ο νόμος». Σχετικά με το ασφαλιστικό, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε πως «τα ανώτατα όρια δεν υπάρχει περίπτωση να τα αγγίξουμε», ενώ εμφανίστηκε πολύ ευχαριστημένος με τη ρύθμιση οφειλών προς τα Ταμεία, καθώς  στις 16 πρώτες ημέρες έχουν ρυθμιστεί 1,5 δις ευρώ οφειλές.