Οικονομία

Πρωτοβουλία «ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΝΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΟΥ ΣΤΟ ΤΕΕ - ΤΣΜΕΔΕ»

Πρωτοβουλία «ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΝΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΟΥ ΣΤΟ ΤΕΕ - ΤΣΜΕΔΕ»
Πρωτοβουλία «ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΝΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΟΥ ΣΤΟ ΤΕΕ-ΤΣΜΕΔΕ»

Δελτίο Τύπου

Ο ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΙ ΤΗΣ «ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ» ΟΔΗΓΕΙ 60.000 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΣΕ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΚΑΙ ΑΣΦΥΞΙΑ

Με το παρόν δελτίο τύπου σπάμε την σιωπή μας και δημοσιοποιούμε το άγνωστο πρόβλημα της ασφάλισης δεκάδων χιλιάδων εν ενεργεία διπλωματούχων μηχανικών. Είναι ελάχιστα ή καθόλου γνωστό ότι ο ασφαλιστικός φορέας των μηχανικών ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ τα μέλη του - ανεξάρτητα από το αν έχουν ή όχι εργασία ή εισόδημα - να καταβάλλουν υπέρογκες και αυξανόμενες ασφαλιστικές εισφορές, με ποσά που φτάνουν ως και 6.000€ ετησίως, με προοπτική να φτάσουν τις 14.000€! Και αυτό εξαιτίας του απαρχαιωμένου πλαισίου ασφάλισης (από το 1940!) με το οποίο λειτουργεί ο εν λόγω φορέας, που βασίζεται στην λεγόμενη ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ.

Δηλαδή : ΕΙΣΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ;
ΑΝ ΘΕΣ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ, ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΟΣ.

Οι συνέπειες του παράλογου καθεστώτος της ασφάλισης ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ - και όχι ΕΡΓΑΣΙΑΣ - αγγίζει δραματικά τις ζωές του 68% των μηχανικών και των οικογενειών τους οδηγώντας τους - εν καιρώ κρίσης - σε εξαθλίωση και ασφυξία. Δεν αρκεί που είμαστε άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι, ταυτόχρονα λόγω της αδυναμίας καταβολής εισφορών τα χρέη μας αυξάνονται συνεχώς, με επιβολή πρόσθετων αναδρομικών ασφαλιστικών χρεώσεων, υπό την απειλή του ΚΕΑΟ, εμπλεκόμενοι σε έναν φαύλο κύκλο του παραλόγου (βλ. περίθαλψη, ΟΑΕΔ κλπ).

Και το παράλογο συνεχίζεται...
Ο συνδικαλιστικός φορέας μας δεν δρα, το ΤΣΜΕΔΕ κωφεύει. Η παρούσα κυβέρνηση αν και αρχικά καλλιέργησε προσδοκίες, δε φαίνεται να αλλάζει ουσιαστικά τα πράγματα.

Ας μην κοροϊδευόμαστε άλλο.
ΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ, τον εξορθολογισμό του, την αποσύνδεση της ασφάλισης ιδιότητας από την εργασία, και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα για την επίτευξη του στόχου.
Κοινοποιούμε το παρών ΔΕΛΤΙΟ στο γραφείο Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όσο και στο γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών κ. Σπίρτζη από τους οποίους, όντας συνάδελφοι που γνωρίζουν καλά το θέμα, αναμένουμε τη λήψη άμεσων πρωτοβουλιών για την ουσιαστική λύση του προβλήματος δεκάδων χιλιάδων μηχανικών.

Ψήφισμα προς Υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη: Λύση στο πρόβλημα των ληστρικών ασφαλιστικών εισφορών ΤΣΜΕΔΕ/ΕΤΑΑ .

Δειτε εδω