Τεχνολογία

Ξανά στα θρανία η νέα γενιά μηχανικών στις κβαντικές τεχνολογίες και την κυβερνοασφάλεια

Ξανά στα θρανία η νέα γενιά μηχανικών στις κβαντικές τεχνολογίες και την κυβερνοασφάλεια Φωτογραφία: UNSPLASH
Το ευρωπαϊκό συγχρηματοδοτούμενο έργο HellasQCI που υλοποιεί το Εθνικό Δίκτυο Κβαντικών Υποδομών της Ελλάδας και συντονίζει το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET S.A.) πραγματοποιεί το 3ο εκπαιδευτικό σεμινάριο κατάρτισης στις 4-5 Σεπτεμβρίου 2024, στην Κρήτη

Η τρίτη κατά σειρά δωρεάν εκπαιδευτική εκδήλωση «Quantum Key Distribution (QKD) and Cyber Security» θα πραγματοποιηθεί στις 4-5 Σεπτεμβρίου 2024 στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στο Ηράκλειο Κρήτης.

Σκοπός αυτής της εκδήλωσης είναι να εκπαιδεύσει τη νέα γενιά μηχανικών στις κβαντικές τεχνολογίες και την κυβερνοασφάλεια, επιτρέποντας στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες να προετοιμαστούν για τη λειτουργία της Πρωτοβουλίας Ασφαλούς Υποδομής Κβαντικής Επικοινωνίας «EuroQCI», στο πλαίσιο της ανάπτυξης μιας ευρωπαϊκής υποδομής δικτύων κβαντικών υποδομών (Quantum Communication Infrastructure – QCI).

Η εκπαίδευση στην Κρήτη θα επικεντρωθεί σε θέματα Quantum Key Distribution (QKD), Cybersecurity και Post-Quantum Cryptography (PQC). Οι υπηρεσίες κβαντικής διανομής κλειδιών (QKD) αποτελούν εξαιρετικά ασφαλείς μορφές κρυπτογράφησης και αναμένεται να αναβαθμίσουν τα επίπεδα ασφάλειας τόσο στην διαβίβαση ευαίσθητων δεδομένων όσο και στις κρίσιμες υποδομές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.Το εκπαιδευτικό σεμινάριο είναι κατάλληλο για επαγγελματίες κυβερνοασφάλειας, για επιστήμονες υπολογιστών και για μηχανικούς, καθώς και για φοιτητές, ερευνητές και ακαδημαϊκούς που εργάζονται στους τομείς των οπτικών και κβαντικών τεχνολογιών. Στην εκδήλωση συμμετέχουν περίπου 20 ομιλητές από την Ελλάδα και από τα αντίστοιχα έργα που υλοποιούν τις Εθνικές Υποδομές Κβαντικών Επικοινωνιών (NatQCIs) της Αυστρίας (QCI-CAT), του Λουξεμβούργου (LUX4QCI), της Πολωνίας (Pionier-Q), της Ουγγαρίας (QCI Hungary), της Μάλτας (PRISM), της Πορτογαλίας (PTQCI), της Κύπρου (CYQCI), της Ρουμανίας (RONAQCI) και της Ισπανίας (EuroQCI SPAIN), ενώ θα παρουσιαστούν σημαντικά ευρωπαϊκά έργα που συμβάλλουν στην υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Υποδομής Κβαντικών Επικοινωνιών (EuroQCI) και θα συμμετάσχει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Να σημειωθεί πως το ευρωπαϊκό συγχρηματοδοτούμενο έργο HellasQCI ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2023, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, έχει διάρκεια 30 μήνες και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2025, με χρηματοδότηση κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Digital Europe Programme – DEP) και κατά 50% από εθνικούς πόρους.

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο αναμένεται να συμβάλει στην αναβάθμιση της ασφάλειας των ευαίσθητων δεδομένων και των κρίσιμων υποδομών σε εθνικό και επίπεδο ΕΕ. Το EuroQCI θα βελτιώσει την ευρωπαϊκή ψηφιακή κυριαρχία και την ανταγωνιστικότητα στον βιομηχανικό τομέα, ενώ σε εθνικό επίπεδο οι τεχνολογίες
που θα αναπτυχθούν από το HellasQCI θα συμπληρώσουν τις υπάρχουσες υποδομές επικοινωνίας.

Τα νέα δίκτυα του HellasQCI θα ενισχύσουν την προστασία των κυβερνητικών θεσμών, τα κέντρα δεδομένων, τις δομές υγείας, τα ενεργειακά δίκτυα, καθώς επίσης και άλλες κρίσιμες υποδομές, με σκοπό να αποτελέσουν σύντομα έναν από τους βασικούς πυλώνες της νέας Στρατηγικής Κυβερνοασφάλειας της Ε.Ε. για τις επόμενες δεκαετίες.Το HellasQCI συντονίζει και υλοποιεί το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET S.A.) που είναι εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε υβριδική μορφή.

Όσοι θα παρακολουθήσουν από κοντά την εκδήλωση θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.

Προθεσμία εγγραφής 30.08.2024