Οικονομία

ΓΣΕΕ: Στηρίξτε την άδεια μητρότητας

ΓΣΕΕ: Στηρίξτε την άδεια μητρότητας
ΓΣΕΕ: Στηρίξτε την άδεια μητρότητας Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Κίνδυνο να αντικατασταθεί η άδεια μητρότητας, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διέγνωσε η ΓΣΕΕ και απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας, τη Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλων και τους/τις Έλληνες/ίδες ευρωβουλευτές/ίνες, για την εκ νέου κατοχύρωσή της.

Η υιοθέτηση της πρότασης Οδηγίας που κάνει λόγο για άδεια μητρότητας 18 εβδομάδων, εκκρεμεί εδώ και μία πενταετία και έτσι, ελοχεύει ο κίνδυνος αντικατάστασής της με μια εναλλακτική πρόταση, που όμως κρίνεται εξαιρετικά επικίνδυνη.

Η Συνομοσπονδία, μαζί με την ευρωπαϊκή ομοσπονδία συνδικάτων, επιδιώκει την υιοθέτηση μιας ακόμα ισχυρότερης Οδηγίας για την άδεια μητρότητας, που θα δημιουργεί πεδίο βελτίωσης για τις χώρες που ήδη κατοχυρώνουν άδεια μητρότητας 18 εβδομάδων (ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα), ενώ χώρες που προβλέπουν μικρότερη άδεια μητρότητας (πχ Γερμανία, Κροατία) θα κληθούν να την αυξήσουν. Η νέα Οδηγία για την προστασία της μητρότητας θα έχει θετικό και άμεσο όφελος για εκατομμύρια οικογένειες και θα στείλει ένα θετικό μήνυμα για τους ανθρώπους σε ολόκληρη την Ε.Ε. ότι έχει δεσμευτεί για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους και μια πιο κοινωνική και δίκαιη Ευρώπη, όπως άλλωστε προβλέπεται και στη Συνθήκη και το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε

Υπενθυμίζεται ότι οι γυναίκες στην Ευρώπη συνεχίζουν να κερδίζουν κατά μέσο όρο 16% λιγότερο από τους άνδρες, στην Ελλάδα δε το ποσοστό αυτό είναι άνω του 20% με διαρκή αυξητική τάση, ιδιαίτερα την τελευταία 5ετία με την επιβολή πληθώρας μνημονιακών αντεργατικών μέτρων. Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων εντείνεται μετά την απόκτηση παιδιού, με δια βίου μη αναστρέψιμες συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων των γυναικών οι οποίες είναι 40% μικρότερες από των ανδρών.