Οικονομία

Η νέα ΚΑΠ προσφέρει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης για την ελληνική γεωργία

Η νέα ΚΑΠ προσφέρει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης για την ελληνική γεωργία Η νέα ΚΑΠ προσφέρει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης για την ελληνική γεωργία Φωτογραφία: Η νέα ΚΑΠ προσφέρει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης για την ελληνική γεωργία
Δυνατότητες ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας προσφέρει η νέα ΚΑΠ. Η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 και η εφαρμογή της στην Ελλάδα, απασχόλησε τη σημερινή κεντρική ημερίδα της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ), όπου έγινε εκτενής αναφορά στις δυνατότητες ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας αλλά και στην ανάγκη ύπαρξης υγιών, ισχυρών συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών.

Όπως επισήμανε στην ομιλία του ο κ. Τάσος Χανιώτης, Διευθυντής Οικονομικών Αναλύσεων, Προοπτικών και Αξιολογήσεων της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι αλλαγές που επιβάλει η νέα ΚΑΠ δίνουν νέες δυνατότητες εκμετάλλευσης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής γεωργίας.

«Η ευρύτατη, σταδιακή αναδιανομή των επιδοτήσεων που προβλέπεται», ανέφερε, «θα μπορούσε να αποτελέσει τον καταλύτη που θα απελευθερώσει τις πιο παραγωγικές δυνάμεις λόγω της ευρύτατης ευελιξίας που δίνεται στις χώρες της ΕΕ να επιλέξουν το δικό τους πρότυπο αναδιανομής. Η επιπλέον ενίσχυση νέων αγροτών, η σύνδεση έρευνας, καινοτομίας και παροχής συμβουλών, και ο υποχρεωτικός πλέον συντονισμός και η καλύτερη σύνδεση προγραμμάτων αγροτικής και περιφερειακής ανάπτυξης με συμμετοχή των περιφερειών, μπορεί να συμβάλουν στην ίδια κατεύθυνση, αν βεβαίως εφαρμοστούν στην πράξη».

Ο κ. Χανιώτης σημείωσε ότι «στις σημερινές συνθήκες επιτακτικής ανάγκης δημιουργίας νέων και βιώσιμων θέσεων εργασίας σε όλο το φάσμα της ευρωπαϊκής οικονομίας, οι συνέργειες των διαφόρων μέτρων της ΚΑΠ, και κυρίως όσων ενισχύουν την καινοτομία, η γεωργία δείχνει ένα εφικτό μοντέλο». Πρόσθεσε επίσης ότι η παρουσία ενός πολύ-λειτουργικού μοντέλου γεωργικών εκμεταλλεύσεων που βασίζεται, στην πολλαπλή δραστηριότητα, στην ευρεία συμμετοχή των μελών της οικογένειας στις αγροτικές δραστηριότητες, στην αλληλοβοήθεια (μέσω της κινητοποίησης άτυπων δικτύων) και στην αδιάρρηκτη σύνδεση αγροτικού και αστικού χώρου, επιτρέπει σε πολλές από αυτές τη βιωσιμότητά τους, ακόμη και σε περιόδους κρίσης και συμβάλλει στη συγκράτηση της ανεργίας και την στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος.

Στη σημασία των Οργανώσεων Παραγωγών και των Συνεταιρισμών αναφέρθηκε στην ομιλία του ο κ. Πρόδρομος Καλαϊτζής, σύμβουλος πολιτικής της πανευρωπαϊκής συνεταιριστικής οργάνωσης Copa Cogeca. Όπως είπε μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε μέτρα υποστήριξης στο πλαίσιο του δεύτερου πυλώνα της Αγροτικής Ανάπτυξης της νέας ΚΑΠ και εναπόκειται πλέον στους ίδιους τους Συνεταιρισμούς να εκμεταλλευτούν το χρηματοδοτικό εργαλείο. Παράλληλα, σημείωσε ότι ο νέος νόμος που προωθεί το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για τους συνεταιρισμούς, θα πρέπει να είναι γενικός και επί των βασικών θεμάτων να αποφασίζουν οι ενδιαφερόμενοι και να δημιουργούν ό,τι επιχειρηματικές μορφές τους αρμόζουν. Υπογράμμισε επίσης ότι η βασική επιδίωξη των συνεταιρισμών είναι η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα. Να γίνεται δηλαδή η σωστή πρόσβαση στις αγορές για την πώληση των προϊόντων τους και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Copa Cogeca που παρουσίασε ο κ. Καλαϊτζής, η Ελλάδα έχει συνολικά 550 αγροτικούς συνεταιρισμούς με 690.000 μέλη, με μέσο όρο ετήσιου τζίρου ανά συνεταιρισμό 1,29 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα η Δανία έχει μόλις 28 Συνεταιρισμούς με 45.710 μέλη και ο ετήσιος τζίρος του κάθε Συνεταιρισμού είναι 893,2 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνεταιρισμοί στις βόρειες χώρες έχουν υψηλότερα μερίδια αγοράς και υψηλούς δείκτες οργάνωσης σε αντίθεση με τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Κολυβάς, γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ, επέστησε την προσοχή των παραγωγών στη φετινή ενεργοποίηση των δικαιωμάτων και στη σωστή δουλειά που πρέπει να γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς με τα φετινά δικαιώματα που θα ενεργοποιήσουν θα πορευτούν έως το 2020. Ο κ. Κολυβάς τόνισε ότι μελλοντικά το εισόδημα των παραγωγών θα διαμορφώνεται κυρίως από τις τιμές της αγοράς και οι επιδοτήσεις θα λειτουργούν συμπληρωματικά. "Με τη νέα ΚΑΠ", είπε χαρακτηριστικά, "έρχεται το τέλος για τους αγρότες του καναπέ και θα στηρίζονται μόνο αυτοί που παράγουν και όχι αυτοί που έτυχε να έχουν δικαιώματα στην ιστορική περίοδο ή τα κληρονόμησαν όπως συνέβαινε στην παλιά ΚΑΠ».

Να σημειωθεί ότι η σημερινή ημερίδα διεξήχθη στο πλαίσιο του έργου START CAP «Υποστηρικτικά εργαλεία της ΚΑΠ για την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών» που υλοποιείται με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενημέρωση των κρατών-μελών της ΕΕ σχετικά με την Κοινή Αγροτική Πολιτική της νέας Προγραμματικής Περιόδου.