Οικονομία

Στη «μάχη» της «μαύρης» εργασίας με μπόνους σε 500 υπάλληλους του ΙΚΑ

Στη «μάχη» της «μαύρης» εργασίας με μπόνους σε 500 υπάλληλους του ΙΚΑ Στη «μάχη» της «μαύρης» εργασίας με μπόνους σε 500 υπάλληλους του ΙΚΑ
ΙΚΑ: 500 υπάλληλοι στη «μάχη» της «μαύρης» εργασίας – ερωτηματικό η οργάνωση του μέτρου Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Με ειδική τροπολογία, που αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, ετοιμάζεται το υπουργείο Εργασίας να «βγάλει στο δρόμο» πάνω από 500 υπαλλήλους του ΙΚΑ και, χρήζοντάς τους ελεγκτές, να προχωρήσει σε σαρωτικούς ελέγχους στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση της αδήλωτης απασχόλησης.

Οι προθέσεις του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης είναι να δοθεί ένα μπόνους της τάξης των 50 ευρώ ημερησίως για όσους επιλεχθούν για να πραγματοποιήσουν τους ελέγχους, έτσι ώστε να υπάρχει ένα επιπλέον κίνητρο που θα αποφέρει καρπούς, δηλαδή έσοδα για το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας. Μόνο που το έλλειμμα στην οργάνωση μοιάζει αξεπέραστο και ίσως τελικά, να αποτελέσει ανυπέρβλητο εμπόδιο στις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας. Δεν είναι τυχαίο, ότι σύμφωνα με συνδικαλιστικές πηγές, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το πώς θα γίνονται οι έλεγχοι, ποιες περιοχές θα επιλεχθούν, όπως επίσης και για το πώς θα γίνεται η αξιοποίησή τους, αφού δεν έχει προβλεφθεί «ομάδα υποστήριξης» στα υποκαταστήματα του Ιδρύματος. Είναι λοιπόν πιθανό, να επιβάλλονται πρόστιμα, αλλά να μην μπορούν να διεκπεραιωθούν περαιτέρω, λόγω της τεράστιας έλλειψης προσωπικού, που αντιμετωπίζει το ΙΚΑ.

Σε κάθε περίπτωση, οι προθέσεις του υπουργείου Εργασίας, τουλάχιστον για φέτος είναι να μην αφεθούν στην «τύχη» τους, οι μόλις 24 μόνιμοι ελεγκτές που βρίσκονται στην Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ και οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε πανελλαδική βάση. Οι 500 νέοι ελεγκτές ουσιαστικά θα βγουν από τα γραφεία τους και, σε ώρες εκτός ωραρίου απασχόλησης θα αναλάβουν την υποχρέωση να πραγματοποιήσουν ελέγχους, στις επιχειρήσεις του χώρου ευθύνης τους.

Ερωτηματικό επίσης υπάρχει σχετικά με την εύρεση των κονδυλίων που απαιτούνται για να δοθεί στους εργαζόμενους, ως κίνητρο, το μπόνους των 50 ευρώ ημερησίως, αλλά και να καλυφθούν τα όποια έξοδα κίνησης. Συνδικαλιστικές πηγές τόνιζαν ότι πρέπει να αποσαφηνιστεί πόσες μέρες το μήνα, οι εργαζόμενοι που θα επιλεχθούν, θα πραγματοποιούν ελέγχους, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει και ποιο θα είναι το όφελός τους, από αυτή τη διαδικασία. Άλλωστε, δεν είναι και ότι πιο ευχάριστο για τους εργαζόμενους να εντοπίζουν επιχειρήσεις με ανασφάλιστο προσωπικό και να επιβάλλουν πρόστιμα. Οι κόντρες με τους επιχειρηματίες θα βρίσκονται στο εξής στην ημερήσια διάταξη. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει σκεπτικισμός για το εάν υπάρχουν τα λεφτά, για να δοθούν στους εργαζόμενους. Ερώτημα που ακόμα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δεν έχει απαντήσει…

Υπενθυμίζεται ότι το πρόστιμο για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο, ανέρχεται στα 10.550 ευρώ. Όμως έως τώρα μόλις το 20% των προστίμων που έχουν επιβληθεί, εισπράττεται από το Δημόσιο. Το υπόλοιπο 80% είτε μετατρέπεται σε ληξιπρόθεσμη οφειλή και εντάσσεται σε κάποιας μορφής ρύθμιση, είτε εισπράττεται πολύ αργότερα μέσω της φορολογίας εισοδήματος.