Οικονομία

Ομοσπονδία Εργαζομένων προς Σκουρλέτη: Προστατεύστε ΜΤΠΥ, ενισχύστε ΣΕΠΕ, αξιοποιήστε ΕΣΠΑ

Ομοσπονδία Εργαζομένων προς Σκουρλέτη: Προστατεύστε ΜΤΠΥ, ενισχύστε ΣΕΠΕ, αξιοποιήστε ΕΣΠΑ Ομοσπονδία Εργαζομένων προς Σκουρλέτη: Προστατεύστε ΜΤΠΥ, ενισχύστε ΣΕΠΕ, αξιοποιήστε ΕΣΠΑ
Ομοσπονδία Εργαζομένων προς Σκουρλέτη: Προστατεύστε ΜΤΠΥ, ενισχύστε ΣΕΠΕ, αξιοποιήστε ΕΣΠΑ Παρεμβάσεις σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι η σωτηρία του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), η αναβάθμιση του ΣΕΠΕ και η καλύτερη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, ζητάει η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων του υπουργείου Εργασίας, από τη νέα ηγεσία του.

Σε πολυσέλιδη επιστολή, η Ομοσπονδία οριοθετεί τα αιτήματά της και δίνει έμφαση στα σοβαρά προβλήματα που καλείται να διαχειριστεί το υπουργείο. Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι του υπουργείου, ζητούν από την ηγεσία του τα ακόλουθα:

-    ΣΕΠΕ: Η Επιθεώρηση Εργασίας διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην επίλυση των εργασιακών διαφορών και στην προστασία των εργαζομένων από περιπτώσεις εργοδοτικής αυθαιρεσίας, που κάνουν θραύση στα χρόνια της κρίσης. Συνεπώς, στη σημερινή δύσκολη  κοινωνικοοικονομική συγκυρία όπου οι εργασιακές σχέσεις έχουν πλήρως απορρυθμιστεί, καθίσταται αδήριτη η ανάγκη για ένα αξιόπιστο, ισχυρό, ενδυναμωμένο, αποτελεσματικό, ευέλικτο και αποδοτικό σύστημα Επιθεώρησης Εργασίας. Η Ομοσπονδία πιστεύει ότι το Σ.ΕΠ.Ε σήμερα χρειάζεται πραγματική και ουσιαστική στήριξη, ανθρώπινο δυναμικό, εκσυγχρονισμό των υποδομών του, επαρκείς πιστώσεις, καλύτερο συντονισμό και μέσα αποτελεσματικής παρέμβασης. Χρειάζεται πολιτική βούληση, ορθές πολιτικές και νομοθετικές παρεμβάσεις και όχι αποφάσεις και ιδεοληπτικές εμμονές που θα αποτελέσουν την ταφόπλακά του.

-    ΜΤΠΥ: Η Ομοσπονδία διαπιστώνει ότι οι πολιτικές απαξίωσης των τελευταίων ετών για το ΜΤΠΥ (κατάργηση κοινωνικών πόρων, κούρεμα PSI, καθυστερήσεις στη νομοθέτηση σημαντικών διατάξεων επ' ωφελεία του Ταμείου, ενίσχυση εισοδηματικής πολιτικής εις βάρος των αποθεματικών του Ταμείου, αθρόες συνταξιοδοτήσεις, μειώσεις μισθών κλπ) οδήγησαν το Ταμείο μας στη δυσμενή οικονομική κατάσταση ώστε να δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει ακόμα και στις βραχυχρόνιες υποχρεώσεις του. Για το λόγο αυτό ζητάει την επαναφορά των κοινωνικών πόρων του Ταμείου ΑΜΕΣΑ ή κρατική χρηματοδότηση για να ξεπεραστεί η δύσκολη κατάσταση μέχρι να νομοθετηθούν νέες πηγές εσόδων για το ΜΤΠΥ.

-    ΕΣΠΑ: Προτεραιότητα για το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να αποτελέσουν οι πολιτικές ανάσχεσης της ανεργίας. Για το λόγο αυτό η ομοσπονδία των εργαζομένων ζητάει από τη νέα ηγεσία του υπουργείου να αναλάβει πρωτοβουλίες έτσι ώστε στο εξής οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων να υπάγονται διοικητικά στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Επίσης, να έχει το Υπουργείο μας ως καθ' ύλην αρμόδιο που διαθέτει την τεχνογνωσία και την πείρα τόσων ετών, τη διαχείριση των προγραμμάτων ανεργίας και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ). Η συγχώνευση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΕΠΑΝΑΔ με την αντίστοιχη του Υπουργείου Παιδείας και η υπαγωγή της στο Υπουργείο Οικονομίας, καθιστά ήδη δυσχερή τον συντονισμό κατά την κατάρτιση, υλοποίηση και χρηματοδότηση των δράσεων, με αποτέλεσμα να παρατηρείται χρονική υστέρηση και κίνδυνος απώλειας πολύτιμων, ειδικά κατά την τρέχουσα συγκυρία, χρηματοδοτικών πόρων. Η επαναφορά της ΕΥΔ ΕΠΑΝΑΔ στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι απαραίτητη προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχία της πολιτικής για την απασχόληση. Επιπλέον, πρέπει να ληφθεί άμεσα μέριμνα ώστε να απλοποιηθεί το καθεστώς πληρωμών των δαπανών του ΠΔΕ.

-    Αποθεματικά Ταμείων: Η Ομοσπονδία ζητάει από τον υπουργό Εργασίας να εγγυηθεί ότι δεν θα ληφθεί απόφαση δέσμευσης των ταμειακών διαθεσίμων των Ασφαλιστικών Ταμείων. Χαρακτηρίζουν δε τα διαθέσιμα αυτά «ιερά», καθώς αποτελούν έσοδο που προέκυψε από τις εισφορές των εργαζομένων και αποσκοπούν στην κάλυψη των συνταξιοδοτικών αναγκών τους.
Εκτός από αυτά τα βασικά αιτήματα, η Ομοσπονδία παραθέτει στην επιστολή της και μια σειρά από ευρύτερες επιδιώξεις που στόχο έχουν να βοηθήσουν τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και των αποδοχών για εργαζόμενους και συνταξιούχους. Πιο συγκεκριμένα τα υπόλοιπα αιτήματα της Ομοσπονδίας προς την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, έχουν ως εξής:

- Μιαν άλλη οικονομική και κοινωνική πολιτική που θα προωθεί την κοινωνική σύγκλιση και θα έχει στο επίκεντρο τις δυνάμεις της εργασίας, τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

- Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις - Ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη και "ξεπάγωμα" των προαγωγών και ωριμάνσεων στο Δημόσιο. Άμεση επανακατάταξη των Δημοσίων Υπαλλήλων σε μισθολογικά κλιμάκια και βαθμούς με βάση την πραγματική προϋπηρεσία. Να κατοχυρωθεί άμεσα η ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη.

- Επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων Δημοσίων Υπαλλήλων και κατάργηση του νόμου της διαθεσιμότητας. Μόνιμη και σταθερή εργασία, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους.

- Υπεράσπιση του δημόσιου ασφαλιστικού συνταξιοδοτικού συστήματος και του συστήματος δημόσιας υγείας.

- Όχι στη μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ, σε νέες αλλαγές του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων και αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, στην κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης.

- Ανατροπή της άδικης και ταξικής, σε βάρος των εργαζομένων και των αδύναμων στρωμάτων της κοινωνίας, φορολογίας με την άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την εφαρμογή ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος.

- Υπεράσπιση της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

- Ανατροπή των αντεργατικών μνημονιακών πολιτικών και νόμων.

- Άμεση ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό, είτε με νέες προσλήψεις, είτε μέσω της κινητικότητας, για την πλήρη και ουσιαστική στελέχωση των Υπηρεσιών μας με προσωπικό που να καλύπτει αποτελεσματικά τις ανάγκες όλης της Επικράτειας. Οι Υπηρεσίες μας ουδέποτε ήταν πλήρως στελεχωμένες, ιδιαίτερα δε τα τελευταία χρόνια μετά και τις αθρόες αποχωρήσεις συναδέλφων λόγω συνταξιοδότησης, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, τόσο στις Κεντρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου, όσο και στις Υπηρεσίες του ΣΕΠΕ.

- Την αναβίωση εκείνων των Υπηρεσιών μας που λειτουργούσαν πριν την κατάργησή τους με το νέο Οργανισμό (Π.Δ. 113/2014), η λειτουργία των οποίων κρίνεται απολύτως απαραίτητη και επιβεβλημένη για την ικανοποίηση των αναγκών των πολιτών. Ιδιαίτερη πρόνοια θα πρέπει να ληφθεί για τους συναδέλφους μας, οι υπηρεσίες των οποίων καταργήθηκαν με το νέο Οργανισμό, ώστε να μην υπάρξει οποιαδήποτε αδικαιολόγητη και δυσμενής μεταβολή των όρων και συνθηκών εργασίας τους και βίαιη ανατροπή του οικογενειακού προγραμματισμού τους.

- Την πλήρωση όλων των υφιστάμενων στον Οργανισμό κενών οργανικών θέσεων.

- Την ανασύσταση των θέσεων ή κλάδων ώστε να επιστρέψουν και να επανατοποθετηθούν σε κενές οργανικές θέσεις στο Υπουργείο μας, όλοι οι συνάδελφοί μας που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα το προηγούμενο διάστημα. Επίσης, να δοθεί η δυνατότητα στους συναδέλφους που υπήχθησαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας λόγω κατάργησης κλάδου ή ειδικότητας να επανατοποθετηθούν σε κενές οργανικές θέσεις του Υπουργείου μας αντίστοιχων τυπικών προσόντων.

- Να αναγνωριστεί πλήρως ο χρόνος της διαθεσιμότητας για όλους για κάθε υπηρεσιακή, βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη.

- Τη θέσπιση ενός Κανονισμού Λειτουργίας του ΣΕΠΕ που να ανταποκρίνεται επαρκώς στο θεσμικό του ρόλο.

- Την παροχή ουσιαστικής νομικής κάλυψης στους επιθεωρητές και την αποτελεσματική νομική στήριξη στις Υπηρεσίες του Σ.ΕΠ.Ε.

- Την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού των Υπηρεσιών μας, μέσω της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσής του, με σκοπό την βελτίωση των γνώσεων, των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων του, για αποτελεσματικότερη, ποιοτικότερη και αποδοτικότερη παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες.

- Τις αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις για την άμεση διόρθωση όλων των στρεβλώσεων που δημιουργήθηκαν από την εφαρμογή της 27397/122/19.8.2013 Υ.Α., σχετικά με την επιβολή διοικητικών κυρώσεων για τις ευθέως αποδεικνυόμενες παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, κατά δέσμια αρμοδιότητα του Επιθεωρητή Εργασίας.

- Ένα σύστημα Αξιολόγησης όχι για την απόλυση και τον περιορισμό των Υπηρεσιών μας, αλλά για την καλύτερη οργάνωση των Υπηρεσιών και την βελτίωση της λειτουργίας τους, για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών και την αξιοποίηση των δεξιοτήτων των συναδέλφων μέσω κινήτρων.

- Τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών μας, τη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος, των όρων αμοιβής και των προοπτικών εξέλιξης μέσω ενός δίκαιου νέου μισθολογίου των ΔΥ, που θα συμβάλλει στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.

- Ασφαλείς συνθήκες εργασίας. Να διασφαλιστεί για το σύνολο των Υπηρεσιών του Υπουργείου ένα εργασιακό περιβάλλον με επαρκείς υποδομές, κατάλληλες για την εκπλήρωση της αποστολής του και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

- Την εξάλειψη της περιττής γραφειοκρατίας στις Υπηρεσίες μας. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία της Πολιτικής Ηγεσίας με τις αρμόδιες Υπηρεσίες και τα συνδικαλιστικά μας όργανα ώστε να αντληθούν προτάσεις που θα αποκρυσταλλώνουν τις παρεμβάσεις που μπορούν να απλουστεύσουν «βαριές» διοικητικές διαδικασίες.

- Την άμεση κωδικοποίηση της Εργατικής και Ασφαλιστικής Νομοθεσίας, αναγκαίου εργαλείου στην αποτελεσματικότητα του έργου μας.

- Την αύξηση των ωρών υπερωριακής απασχόλησης και του ποσού αποζημίωσης ελέγχων, με αξιοποίηση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού του Υπουργείου.