Οικονομία

Κομισιόν: Οι συντάξεις μειώνονται, τα όρια ηλικίας αυξάνονται

Κομισιόν: Οι συντάξεις μειώνονται, τα όρια ηλικίας αυξάνονται Κομισιόν: Οι συντάξεις μειώνονται, τα όρια ηλικίας αυξάνονται
Κομισιόν: Οι συντάξεις μειώνονται, τα όρια ηλικίας αυξάνονται Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Σε μείωση των δαπανών για τις συντάξεις, με χρονικό ορίζοντα το μακρινό 2020, αλλά και ταυτόχρονη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, θα αναγκαστεί να προχωρήσει η Ελλάδα, για να μπορέσει να διατηρήσει βιώσιμο το ασφαλιστικό της σύστημα.

Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από έκθεση της Κομισιόν που αναφέρεται στη γήρανση του πληθυσμού της Ευρώπης συνολικά. Από τα στοιχεία που παρατίθενται στην έκθεση και αφορούν την Ελλάδα, ξεχωρίζει ότι οι δαπάνες για συντάξεις από 16,2% του ΑΕΠ που ήταν το 2013, θα περιοριστούν το 2060 στο 14,3%. Με δεδομένο μάλιστα ότι το ΑΕΠ της χώρας θα κινείται ανοδικά, μιας και η Ελλάδα αργά ή γρήγορα, θα αφήσει πίσω της την ύφεση, τότε γίνεται αντιληπτό ότι η προσαρμογή στις συνταξιοδοτικές δαπάνες είναι σημαντικά υψηλότερη. Σε επίπεδο ορίων ηλικίας ξεχωρίζει ότι τα άτομα που ανήκουν στην κατηγορία 55 – 64 ετών, από το 8,1% που καλύπτουν σήμερα την αγορά εργασίας, θα αυξηθούν στο 25,6%, γεγονός που σημαίνει ότι θα αυξηθούν σημαντικά τα όρια συνταξιοδότησης.

Απόδειξη αυτής της αλλαγής είναι ότι ενώ το 2013, το ποσοστό των συνταξιούχων που είναι κάτω των 65 ετών ανέρχεται στο 23%, η Κομισιόν υπολογίζει ότι το 2060 το αντίστοιχο ποσοστό δεν θα υπερβαίνει το 3,8%, μόλις. Αυτό σημαίνει ότι οι επόμενες γενιές για να καταφέρουν να βγουν στη σύνταξη θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει ηλικιακό όριο άνω των 65 ετών, σε ένα συντριπτικά μεγάλο ποσοστό.