Οικονομία

Στρατούλης: Δεν τίθεται θέμα για τον «κουμπαρά» του ΑΚΑΓΕ για τις συντάξεις

Στρατούλης: Δεν τίθεται θέμα για τον «κουμπαρά» του ΑΚΑΓΕ για τις συντάξεις Στρατούλης: Δεν τίθεται θέμα για τον «κουμπαρά» του ΑΚΑΓΕ για τις συντάξεις
Στρατούλης: Δεν τίθεται θέμα για τον «κουμπαρά» του ΑΚΑΓΕ για τις συντάξεις Απόλυτα καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, αναφορικά με τον κίνδυνο να αξιοποιηθούν τα κεφάλαια, ύψους άνω των 3,6 δισ. ευρώ, που βρίσκονται στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ).

Απαντώντας στις δηλώσεις που πραγματοποίησε νωρίτερα ο τέως υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση πήρε 4 δισ ευρώ από το ΑΚΑΓΕ, ο κ. Στρατούλης έκανε λόγο για «ψέμματα με κοντά ποδάρια». Αφού ξεκαθάρισε ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου, δεν έχει πρόθεση να πειράξει τα κεφάλαια του ΑΚΑΓΕ, αφού εκτός όλων των άλλων, τα χρήματα αυτά βάσει νόμου είναι τοποθετημένα στο κοινό κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) και δεν μπορούν να αξιοποιηθούν πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019, υπενθύμισε τα εξής:

*Το ΑΚΑΓΕ διαθέτει σήμερα 3,05 δισ ευρώ στο κοινό κεφάλαιο της ΤτΕ. Επίσης διαθέτει πρόσθετα άλλα 562 εκατ. ευρώ στους δύο λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που έχουν θεσπιστεί.
*Επί υπουργείας Γιάννη Βρούτση, αξιοποιήθηκαν από το ΑΚΑΓΕ 150 εκατ. ευρώ για να καλύψουν ελλείμματα του ΟΑΕΕ και 50 εκατ. ευρώ για αντίστοιχα ελλείμματα του ΕΤΕΑ.

Ο κ. Στρατούλης σημείωσε με νόημα ότι «η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει ακουμπήσει για κάλυψη ελλειμμάτων κύριας και επικουρικής ασφάλισης ούτε ένα ευρώ από τον λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ.  Επίσης, δεν έχει χρησιμοποιήσει ούτε ένα ευρώ από τους δύο υπολογαριασμούς  του ΑΚΑΓΕ, που προορίζονται για κάλυψη ελλειμμάτων ασφαλιστικών ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλιση, αν και έχει την νομικοπολιτική δυνατότητα να το κάνει, εάν και εφόσον χρειαστεί».

Η παρέμβαση του κ. Στρατούλη εμπεριείχε και την επισήμανση ότι ο κ. Βρούτσης « με απύθμενο θράσος, συνεχίζει να ψεύδεται, να τρομοκρατεί και να εκφοβίζει τους πολίτες. Δεν θα πρέπει να μιλά για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου.»