Οικονομία

Περίπου 8,5 δισ ευρώ έχασαν οι συνταξιούχοι σε 5 χρόνια

Περίπου 8,5 δισ ευρώ έχασαν οι συνταξιούχοι σε 5 χρόνια Περίπου 8,5 δισ ευρώ έχασαν οι συνταξιούχοι σε 5 χρόνια
Περίπου 8,5 δισ ευρώ έχασαν οι συνταξιούχοι σε 5 χρόνια Περίπου 8,5 δισ ευρώ έχασαν οι συνταξιούχοι αφού αυτή ήταν η περικοπή στην συνταξιοδοτική δαπάνη από το 2009 εως και πέρσι σύμφωνα με δήλωση του αναπληρωτή Υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Στρατούλη σχολιάζοντας την έκθεση της Κομισιόν που θέλει υψηλή την εν λόγω δαπάνη στην Ελλάδα

Με αφορμή την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις δαπάνες σε ποσοστό του ΑΕΠ για το ασφαλιστικό, ο κ. Στρατούλης επισήμανε ότι η μείωση κατά 25% που σημειώθηκε από το 2009 έως και το 2014 στο ΑΕΠ της χώρας, προκάλεσε τεράστια προβλήματα στο ασφαλιστικό σύστημα. Το μόνο που πέτυχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τη μείωση των δαπανών για το ασφαλιστικό ήταν να οδηγήσουν σε οικονομική εξαθλίωση τους συνταξιούχους. Αποτέλεσμα είναι η κύρια σύνταξη στην Ελλάδα να βρίσκεται στα 664,69 ευρώ και η επικουρική στα 168,40 ευρώ, κατά μέσο όρο.  Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία οι ετήσιες δαπάνες για το ασφαλιστικό μειώθηκαν από τα 32 δισ. ευρώ που ήταν το 2009, στα 23,5 δισ. ευρώ το 2014. Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι το 44,8% των συνταξιούχων λαμβάνουν εισόδημα από συντάξεις κάτω από το σταθερό όριο της σχετικής φτώχειας και το 60% λαμβάνει εισόδημα από συντάξεις κάτω από 700 ευρώ το μήνα, αφαιρούμενων των κρατήσεων.

Ο κ. Στρατούλης εντόπισε το πρόβλημα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, όχι στις δαπάνες, αλλά στην έλλειψη οικονομικών πόρων, που προκλήθηκε από την εκτίναξη της ανεργίας, από τη μείωση των μισθών και την αύξηση της εισφοροδιαφυγής.