Οικονομία

Καθυστερεί η πληρωμή του ΕΚΑΣ και των αναδρομικών

Καθυστερεί και άλλο η πληρωμή του ΕΚΑΣ και των αναδρομικών Καθυστερεί και άλλο η πληρωμή του ΕΚΑΣ και των αναδρομικών
Καθυστερεί η πληρωμή του ΕΚΑΣ και των αναδρομικών Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Θα καθυστερήσει φέτος η καταβολή του ΕΚΑΣ σε χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους, αφού όπως παραδέχεται το υπουργείο Εργασίας, σε έγγραφό του, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία ηλεκτρονικού ελέγχου των δικαιούχων μέσω της διασταύρωσης των αρχείων της Γ.Γ.Π.Σ. και της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε

Στην σχετική εγκύκλιο που έχει εκδοθεί για τη χορήγηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Κ.Α.Σ.) από 01/01/2015, τονίζεται ότι «ο προβλεπόμενος έλεγχος περί της πλήρωσης ή μη των εισοδηματικών κριτηρίων χορήγησης του Ε.Κ.Α.Σ., για κάθε έτος, διενεργείται, το αργότερο, μέχρι και την 30η Απριλίου του αντίστοιχου έτους». Η καθυστέρηση αναμένεται να οδηγήσει στην έναρξη καταβολής του εν λόγω εισοδήματος σε κάποιον από τους αμέσως επόμενους μήνες, χωρίς να μπορεί αυτή την στιγμή να προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία έναρξη καταβολής του επιδόματος. Όπως τονίζεται στο ίδιο έγγραφο «ο ακριβής χρόνος της πρώτης καταβολής του επιδόματος και τυχόν αναδρομικών ποσών έτους 2015 στους δικαιούχους καθώς και σχετικές οδηγίες θα γνωστοποιηθούν με μεταγενέστερο έγγραφο».

Σε κάθε περίπτωση στο ίδιο έγγραφο τονίζεται ότι τα ποσά που οφείλονται στους δικαιούχους θα δοθούν αναδρομικά για τις μηνιαίες καταβολές του Επιδόματος από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, ενώ δεν υπάρχουν διαφορές σε σχέση με πέρσι, ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια που απαιτούνται.

Σύμφωνα με απόφαση που έλαβε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τα «μηνιαία κατώτατα όρια χορήγησης σύνταξης γήρατος
και αναπηρίας του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. έχουν παραμείνει αμετάβλητα». Αυτό σημαίνει ότι για το έτος 2015, τα εισοδηματικά κριτήρια και τα χορηγούμενα ποσά ΕΚΑΣ παραμένουν στα ίδια επίπεδα με εκείνα που ίσχυσαν για το έτος 2014.

Ειδικά το εισοδηματικό κριτήριο που αφορά το ύψος της καταβαλλόμενης ακαθάριστης μηνιαίας κύριας και επικουρικής σύνταξης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 850 ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι νωρίτερα σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, ερωτηθείς για το θέμα του ΕΚΑΣ, ξεκαθάρισε ότι τα απαιτούμενα κονδύλια υπάρχουν και έτσι το επίδομα αναμένεται να κατατεθεί κανονικά, αν και με καθυστέρηση. Υπενθυμίζεται ότι οι δικαιούχοι ΕΚΑΣ είναι πάνω από 200.000 χαμηλοσυνταξιούχοι του ΙΚΑ, με την ετήσια δαπάνη να υπερβαίνει τα 650 εκατ. ευρώ.