Οικονομία

Ο Γόρδιος Δεσμός του εφάπαξ

Ο Γόρδιος Δεσμός του εφάπαξ Ο Γόρδιος Δεσμός του εφάπαξ
Ο Γόρδιος Δεσμός του εφάπαξ Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες έχει μετατραπεί η εύρεση λύσης για τη χορήγηση εφάπαξ, σε περίπου 60.000 δικαιούχους, οι οποίοι έχουν μείνει στην αναμονή χρονικό διάστημα έως και τρία έτη.

Οι προτάσεις που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας περιλαμβάνουν σενάρια για μικρές περικοπές 3-5% που θα προκύπτουν εάν αφαιρεθούν από τα ποσά εφάπαξ που πρόκειται να αποδοθούν στους δικαιούχους, τυχόν λειτουργικά κόστη των Ταμείων από τα οποία προέρχονται. Ο μαθηματικός τύπος που θεσμοθετήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν έχει ακόμα καταργηθεί, παρά τις επανειλημμένες σχετικές δεσμεύσεις της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας. Από την άλλη πλευρά όμως, το «άνοιγμα» του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων ΤΠΔΥ για να καλύψει τα παραπάνω εφάπαξ είναι μεγάλο και χρειάζεται ξανά γενναία κρατική στήριξη για να ανταπεξέλθει.

Σε κάθε περίπτωση η γενική γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης, ψάχνει τρόπο να ξεμπλοκάρει η διαδικασία, αφού υπάρχουν περιπτώσεις ταμείων, όπως είναι των κληρικών ή των νομικών, που εδώ και έξι μήνες έχει «παγώσει» η καταβολή των εφάπαξ. Το εντυπωσιακό είναι ότι τα εν λόγω ταμεία δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, απλώς δεν γνωρίζουν με ποιο μαθηματικό τύπο θα γίνει η καταβολή των εφάπαξ, δηλαδή με τον παλιό ή με κάποιον, καινούργιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρωί της Παρασκευής, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον γγ, Γιώργο Ρωμανιά, με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες να καταθέτουν σειρά στοιχείων, στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας για να διαπιστωθεί ποια θα είναι τα έσοδα για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), που χορηγεί τη συντριπτική πλειονότητα των εφάπαξ, το διάστημα 2015 – 2020, όπως επίσης και πόσες θα είναι οι συνταξιοδοτήσεις την ίδια περίοδο, για να προσδιοριστεί η δαπάνη. Πάντως, ειδικά το ΤΠΔΥ έχει περίπου 1.000 αιτήσεις που αφορούν την περίοδο πριν από την 1η Σεπτεμβρίου 2013, που ακόμα δεν έχει απονείμει το εφάπαξ. Η ιδιότυπη «στάση πληρωμών» που έχει πραγματοποιηθεί, οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι η διατήρηση του ίδιου μαθηματικού τύπου, μπερδεύει και δεν διευκολύνει τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζεται και σημαντική έλλειψη ρευστότητας. Υπενθυμίζεται ότι κατά μέσο όρο η καταβολή των εφάπαξ φτάνει στα 28.500 ευρώ ανά δικαιούχο