Οικονομία

Απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί, προστασία μόνο με «αποδείξεις»

Απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί, προστασία μόνο με «αποδείξεις» Απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί, προστασία μόνο με «αποδείξεις»
Απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί προστασία μόνο με «αποδείξεις» Την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών θέτουν μετ’ επιτάσεως στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την Αθήνα οι «θεσμοί» και υπογραμμίζουν την ανάγκη προστασίας της πρώτης κατοικίας μόνο για όσους δανειολήπτες μπορούν να αποδείξουν ότι βρίσκονται σε πραγματική οικονομική αδυναμία και σαφώς για εκείνους που ανήκουν στην ομπρέλα προστασίας που προσφέρει το νομοθετικό πλαίσιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.

Στο τραπέζι υπάρχει όμως και μία ακόμη πρόταση, η οποία προβλέπει την προστασία όσων κατοικιών έχουν αντικειμενική αξία έως 80.000-100.000 ευρώ. Πρόταση η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Realnews η πίεση, κυρίως από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία έχει φθάσει πλέον σε οριακό σημείο.

Το… πουλόβερ άρχισε να ξηλώνεται από τη Μεγάλη Εβδομάδα όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέρριψε την ελληνική πρόταση, η οποία προέβλεπε την προστασία από τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία έως 250.000-300.000 ευρώ.

Αξία μεγαλύτερη από αυτήν που όριζε ο τελευταίος νόμος, ο οποίος προστάτευε την κατοικία με αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ.

Νόμος που σήμερα δεν ισχύει καθώς έληξε την 31η Δεκεμβρίου και έκτοτε όλοι ζούμε σε καθεστώς πλήρους απελευθέρωσης των πλειστηριασμών, με τη διαφορά ότι οι τράπεζες δεν τους κάνουν καθώς δεν τις συμφέρει να βρεθούν με χιλιάδες ακίνητα χαμηλής αξίας.

Ωστόσο, η κυβέρνηση οφείλει να νομοθετήσει ένα πλαίσιο προστασίας για όσους έχουν πραγματική ανάγκη χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία εξυπηρετούν δανειολήπτες που διαθέτουν κινητή και ακίνητη περιουσία και δεν πληρώνουν συνειδητά

Η συζήτηση για το πλαίσιο των πλειστηριασμών πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις κατά τη διάρκεια Το αντίβαρο της διαπραγμάτευσης με τους«θεσμούς». Αρχικά, η ελληνική κυβέρνηση, και συγκεκριμένα ο αρμόδιος για το ζήτημα υπουργός Οικονομίας Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γεώργιος Σταθάκης, παρουσίασε μία ιδιαίτερα φιλόδοξη πρόταση, βάσει της οποίας θα προστατευόταν η πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 350.000 ευρώ. Η πρόταση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, κάηκε στη γέννησή της και έκτοτε στο Brussels Group, υπό την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Κεντρ-κήςΤράπεζας, π πίεση μεγάλωσε και πλέον γίνεται λόγος για την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.

Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει όταν επιτευχθεί η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των «θεσμών». Τα στελέχη των τραπεζών τονίζουν ότι το πλαίσιο προστασίας από τους πλείστηριασμούς αναμένεται να αλλάξει συνολικά και επί της ουσίας εκτιμούν πως θα υπάρξει απελευθέρωση. Ως αντίβαρο οι τράπεζες έχουν έτοιμα πακέτα ρυθμίσεων για τα κόκκινα και προβληματικό στεγαστικά δάνεια, τα οποία ανέρχονται συνολικά σε 30 δισ. ευρώ. Τα νέα πακέτα ρυθμίσεων είναι έτοιμα και το μόνο που απομένει είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας.Οι ρυθμίσεις είναι ξεχωριστές ανάλογα το πόσο κόκκινο είναι το δάνειο. Για τα «βαθιά» κόκκινα προβλέπεται η λύση της εκχώρησης του ακινήτου στην τράπεζα και ταυτόχρονη ενοικίαση για 3 έως 5 χρόνια. Για τα προβληματικό το σπάσιμο του δανείου σε δύο μέρη, έπειτα από προσαρμογή του ακινήτου στην τρέχουσα αξία. Στην περίπτωση αυτή α δανειολήπτης θα εξυπηρετεί το κομμάτι του δανείου που ανταποκρίνεται στην τρέχουσα αξία και το υπόλοιπο θα παγώσει για 5,7,και 10χρόνια ενώ δεν αποκλείεται σε ορισμένες περιπτώσεις κούρεμα τόκων ακόμη και κεφαλαίου

NETWORK