Οικονομία

Η αύξηση των εσόδων στον ΟΑΕΕ «πληρώνει» τις συντάξεις

Η αύξηση των εσόδων στον ΟΑΕΕ «πληρώνει» τις συντάξεις Η αύξηση των εσόδων στον ΟΑΕΕ «πληρώνει» τις συντάξεις
Η αύξηση των εσόδων στον ΟΑΕΕ «πληρώνει» τις συντάξεις Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Αύξηση κατά 11% κατέγραψαν τα έσοδα του ΟΑΕΕ, το β' δίμηνο του τρέχοντος έτους, σε σχέση με το α' δίμηνο, ενώ η αύξηση περιορίζεται στο 4% εάν συγκριθεί με τα έσοδα την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο.

Η ανάκαμψη στα έσοδα, οδήγησε στο να καταφέρει ο Οργανισμός να καλύψει το κονδύλι των 270 εκατ. ευρώ, για να καταβάλλει τις συντάξεις Ιουνίου σε λίγες ημέρες, χωρίς να χρειαστεί να ζητήσει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μεγαλύτερη χρηματοδότηση από εκείνη που έχει προβλεφθεί. Έτσι, ο ΟΑΕΕ θα λάβει το ποσό των 105 εκατ. ευρώ ως επιχορήγηση, όταν το προηγούμενο δίμηνο είχε χρειαστεί περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση του Οργανισμού θεωρεί ότι, η αύξηση των εσόδων, οφείλεται σε ένα σημαντικό ποσοστό στην αποτελεσματικότητα της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, η οποία ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τρίτη, 2 Ιουνίου. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι μπορεί να καταστεί δυνατό, να υπερβούν τους 110.000 οι οφειλέτες – ελεύθεροι επαγγελματίες, που θα υπαχθούν τελικά στη νέα ρύθμιση. Αξίζει να επισημανθεί ότι σε προηγούμενες ρυθμίσεις, δεν είχαν ενταχθεί στη διαδικασία της μηνιαίας καταβολής των δόσεων, πάνω από 36.000 οφειλέτες. Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, τότε θα πρόκειται για πολύ μεγάλη επιτυχία, αφού εκτός από τη μηνιαία καταβολή των δόσεων εξόφλησης, οι παραπάνω οφειλέτες, πρέπει ταυτόχρονα να καταβάλλουν και τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές. Η προσπάθεια του ΟΑΕΕ, επικεντρώνεται στο εξής, στο να σταθεροποιηθεί αυτή η θετική κατάσταση. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί συσκέψεις με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, σε μια προσπάθεια να προκύψουν μέτρα πιο φιλικά ως προς την εισπραξιμότητα, που θα οδηγήσουν όσο γίνεται περισσότερους οφειλέτες, πίσω στην κοινωνική ασφάλισης. Επίσης, προωθείται η ηλεκτρονική και μηχανογραφική ανααδιοργάνωση των υπηρεσιών του Οργανισμού, έτσι ώστε να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην επανένταξη οφειλετών.