Οικονομία

Παράταση στην ρύθμιση 100 δόσεων για τα Ταμεία ανακοίνωσε ο Στρατούλης

Παράταση στην ρύθμιση 100 δόσεων για τα Ταμεία ανακοίνωσε ο Στρατούλης Παράταση στην ρύθμιση 100 δόσεων για τα Ταμεία ανακοίνωσε ο Στρατούλης
Παράταση στην ρύθμιση 100 δόσεων για τα Ταμεία ανακοίνωσε ο Στρατούλης Την παράταση για την ρύθμιση των 100 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία για ακόμη ένα μήνα προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

Ο αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Αφαλίσεων ο κ. Στρατούλης είπε ότι στο νομοσχέδιο για την έκδοση διαταγής πληρωμών έχει καταθετεί τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που δίνει «θετική διέξοδο». Ακόμη είπε ότι θα υπάρξει διάταξη ώστε όσοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση να μην αντιμετωπίζουν κίνδυνο κατάσχεσης αν προσωρινά δεν ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Παράταση της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών για τα Ασφαλιστικά Ταμεία έως τις 26 Ιουνίου ζητούν, με τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή, οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Οι βουλευτές Στάθης Λεουτσάκος, Ιωάννα Γαϊτάνη, Κώστας Δελημήτρος, Χρήστος Καραγιαννίδης, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Σάκης Παπαδόπουλος, Γιάννης Σταθάς και Δέσποινα Χαραλαμπίδου, κατέθεσαν την τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τίτλο «Έκδοση διαταγής πληρωμής για αξιώσεις από διοικητική σύμβαση που έχει συναφθεί στο πλαίσιο εμπορικής συναλλαγής». Επιδιώκουν την επέκταση της παράτασης που ήδη ισχύει έως την ερχόμενη Τρίτη 2 Ιουνίου, για άλλες 24 ημέρες, επειδή έχουν δεχτεί σωρεία αιτημάτων από επιχειρήσεις, αλλά και από απλούς πολίτες στις περιφέρειές τους, οι οποίοι διατυπώνουν ανάλογο αίτημα. Τονίζεται ότι η παράταση δεν θα ισχύει για οφειλές που οφείλονται σε οφειλές από μισθώματα ακινήτων ιδιοκτησίας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Έως τώρα, λίγες μέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 2ας Ιουνίου, έχουν υποβληθεί 187.073 αιτήσεις υπαγωγής στη νέα ρύθμιση. Εισπράχθηκαν άμεσα από την καταβολή των πρώτων δόσεων 137.533.237 ευρώ, ενώ τακτοποιήθηκαν οφειλές ύψους 4,06 δισεκ ευρώ. Ο ΟΑΕΕ είναι το ταμείο με τις περισσότερες αιτήσεις (94.520), ενώ για το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών, έχουν εισπραχθεί 40.342.593 ευρώ και έχουν τακτοποιηθεί ποσά 1,22 δισεκ ευρώ. Στο ΙΚΑ έχουν υποβληθεί λιγότερες αιτήσεις (69.732), αλλά έχουν έχουν εισπραχθεί πολύ μεγαλύτερα ποσά (85.434.435 ευρώ), ενώ έχουν τακτοποιηθεί οφειλές αξίας 2,67 δισεκ ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία της επόμενης Τρίτης, τόσο αυξάνονται οι αιτήσεις που υποβάλλονται κάθε μέρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εργασίας, ενώ τη Δευτέρα 18 Μαΐου, είχαν υποβληθεί 3.214 αιτήσεις, μία εβδομάδα αργότερα στις 25 Μάϊου, οι αιτήσεις έφτασαν τις6.450, δηλαδή διπλασιάστηκαν. Ακόμα υψηλότερα έφτασαν οι αιτήσεις (6.821) μία ημέρα αργότερα, την Τρίτη 26 Μαΐου.
Επίσης, ενδεικτικό της αποδοτικότητας του μέτρου της αύξησης των  δόσεων, είναι και το γεγονός ότι από το σύνολο των αιτήσεων υπαγωγής έως τις 8 Μαϊου,  (112.949), το  64,76%, δηλαδή 73.149 αιτήσεις, αφορούσαν υπαγωγή σε 73 – 100 δόσεις.