Οικονομία

Σπάει ο κουμπαράς του ΑΚΑΓΕ για τα μερίσματα του ΜΤΠΥ

Σπάει ο κουμπαράς του ΑΚΑΓΕ για τα μερίσματα του ΜΤΠΥ Σπάει ο κουμπαράς του ΑΚΑΓΕ για τα μερίσματα του ΜΤΠΥ
Σπάει ο κουμπαράς του ΑΚΑΓΕ για τα μερίσματα του ΜΤΠΥ Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Μέσω του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) θα στηριχθεί το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), για να συνεχίσει να καταβάλλει απρόσκοπτα μερίσματα σε περίπου 230.000 δικαιούχους.

Όπως έκανε γνωστό ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, σε συνάντηση που είχε νωρίτερα με εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ, το ΜΤΠΥ θα στηριχθεί άμεσα από τον υπολογαριασμό του ΑΚΑΓΕ που είναι για τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης, ενώ, αν χρειαστεί θα υπάρξει μέριμνα και μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Ταυτόχρονα, επανέλαβε ότι με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα προκύψει το «πάγωμα» της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, που αφορά τη χορήγηση των επικουρικών συντάξεων αλλά και ο νέος τρόπος υπολογισμού των κύριων συντάξεων. Το επόμενο βήμα είναι η κατάργηση του μαθηματικού τύπου για τον υπολογισμό των εφάπαξ και την εφαρμογή μιας νέας διαδικασίας.

Στόχος είναι τα εφάπαξ να παραμείνουν στα επίπεδα που ήταν έως την 31η Αυγούστου 2013, δηλαδή κατά μέσο όρο στα 28.500 ευρώ. Ο κ. Στρατούλης ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ενώ δεν θα θιγούν θεμελιωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα. Για το σκέλος των ενοποιήσεων των Ασφαλιστικών Ταμείων ο υπουργός τόνισε ότι θα υπάρξουν λειτουργικές και όχι οργανωτικές, ενοποιήσεις. Τα ζητήματα των οργανωτικών ενοποιήσεων θα «συζητηθούν πρώτα με τους κοινωνικούς φορείς, τα συνδικάτα και τους επιστημονικούς φορείς από το φθινόπωρο, με κύριο στόχο τη διασφάλιση και την ενίσχυση του αναδιανεμητικού, αλληλέγγυου και καθολικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης».

Ο κ. Στρατούλης έκανε γνωστό επίσης, ότι χθες είχε συνάντηση με τους διοικητές από τους τρεις κλάδους του ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι), έτσι ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία για να προκύψει νομοθετική ρύθμιση που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών που καλούνται να καταβάλλουν οι παραπάνω κλάδοι εργαζομένων, από το 2011 και μετά.