Οικονομία

«Ζυγισμένες» αποφάσεις για τα μερίσματα των τραπεζών ζητάει η Κομισιόν

«Ζυγισμένες» αποφάσεις για τα μερίσματα των τραπεζών ζητάει η Κομισιόν
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Κομισιόν για τη μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδος, το ύψος των μερισμάτων που θα διανείμουν οι τράπεζες από εδώ και στο εξής πρέπει να είναι ζυγισμένο με την ανάγκη να μειωθεί η συμμετοχή του αναβαλλόμενου φόρου (DTC) στα κεφάλαια τους.

Η έκθεση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη εξισορρόπησης της διανομής κερδών προς τους μετόχους με τις στρατηγικές για την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας των τραπεζών μέσω της μείωσης του DTC.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι η καθυστέρηση στην εξυγίανση των δανείων που έχουν περάσει στους servicers οφείλεται κυρίως στα δικαστικά εμπόδια επί των πλειστηριασμών και της ρευστοποίησης των ενεχύρων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υπο-απόδοση των επιχειρηματικών πλάνων των servicers και την καθυστέρηση στην επιστροφή δανειοληπτών στο τραπεζικό σύστημα.

Για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, η Κομισιόν σημειώνει ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν μειώσει τον δείκτη στα επίπεδα των τραπεζών της Νότιας Ευρώπης, ενώ στα μικρότερα πιστωτικά ιδρύματα ο δείκτης παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Η εκκαθάριση των ισολογισμών των μικρών τραπεζών αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσω τιτλοποιήσεων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙΙ».

Παρά τις νέες εισροές μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα, οι τράπεζες δυσκολεύονται στην οργανική αντιμετώπιση των υπολοίπων NPEs. Η έκθεση αναφέρει ότι και το 2024 οι τράπεζες θα συνεχίσουν να μειώνουν τα NPEs με πωλήσεις και τιτλοποιήσεις. Μετά το 2024, οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα μέσω αναδιαρθρώσεων και ρυθμίσεων, δηλαδή με οργανικό τρόπο.

Σε σχέση με τα δάνεια με κρατική εγγύηση, η Κομισιόν επισημαίνει την καθυστέρηση στην πληρωμή των εγγυήσεων που έχουν καταπέσει. Οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν να ολοκληρώσουν τη διεκπεραίωση όλων των υποθέσεων μέχρι το τέλος του 2024. Για να επιταχύνουν τη διαδικασία, οι αρχές ενέκριναν τροποποιήσεις του νόμου για την αντιμετώπιση διαφόρων νομικών λόγων για μη πληρωμές, αναμένοντας να αυξήσουν τον ρυθμό επεξεργασίας και το ποσοστό των πληρωμών.

Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024, η αναλογία πληρωμών έναντι διεκπεραιωμένων απαιτήσεων ήταν 68% στον τομέα των δανείων φυσικών προσώπων και μόνο 9% στον τομέα των εταιρικών δανείων. Οι ελληνικές αρχές αναφέρουν ότι η αξία των απαιτήσεων που διεκπεραιώθηκαν ανήλθε σε περίπου 2 δισ. ευρώ από τη συνολική εκκρεμότητα των περίπου 2,3 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό των πληρωμών διαμορφώθηκε στα 731 εκατ. ευρώ, παραμένοντας σημαντικά χαμηλότερο από το ποσό που υποβλήθηκε σε επεξεργασία.