Οικονομία

ΣΕΠΟΑ: Ευθέως αντίθετος ο πρόεδρος σε αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση

ΣΕΠΟΑ: Ευθέως αντίθετος ο πρόεδρος σε αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση
ΣΕΠΟΑ: Ευθέως αντίθετος ο πρόεδρος σε αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση Κραυγή αγωνίας σχετικά με ενδεχόμενη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση εκφράζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ) και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Goody's-Everest Θανάσης Παπανικολάου σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισημαίνοντας ότι «κύρια αγωνία του κλάδου παραμένει το επίπεδο του ΦΠΑ».

Εκπροσωπώντας 26 μεγάλες επιχειρήσεις, μέλη του ΣΕΠΟΑ, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 25-30% του συνολικού τζίρου της ελληνικής αγοράς, ο κ. Παπανικολάου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου δηλώνοντας ότι μια απόφαση αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ θα έπληττε τις επιχειρήσεις του κλάδου και πιθανότατα θα οδηγούσε σε κλείσιμο καταστημάτων και απώλειες θέσεων εργασίας.
Παράλληλα θα επιβάρυνε κατά κύριο λόγο τα φθηνά προϊόντα των καταστημάτων εστίασης, τα οποία απευθύνονται κυρίως σε νέους με χαμηλά εισοδήματα ή και ανέργους.

Η αύξηση του ΦΠΑ το 2011, σύμφωνα με ον κ. Παπανικολάου οδήγησε σε δραματική μείωση των πωλήσεων που άγγιξε το 40%, στο κλείσιμο 4,5 χιλ. καταστημάτων και στην ανεργία περίπου 35-40 χιλιάδες ανθρώπους, μικρομεσαίους επαγγελματίες και υπαλλήλους. Παράλληλα οδήγησε σε αύξηση της φοροδιαφυγής μειώνοντας τα έσοδα του κράτους και ενισχύοντας την παραβατικότητα.
«Εάν η κυβέρνηση αυξήσει τον ΦΠΑ κτυπά τους πλέον αδύναμους και αυξάνει τις πιθανότητες φοροδιαφυγής», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Αντίθετα, σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, «το ΦΠΑ στο 13% δημιούργησε πάρα πολλές νέες θέσεις εργασίας και έφερε 20% ανάπτυξη στον κλάδο μέσα σε 18 μήνες. Ο εξορθολογισμός της εστίασης με το ΦΠΑ στο 13% έφερε ανάπτυξη, δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας, αύξησε το επίπεδο των καταβαλλόμενων εισφορών, τα έσοδα ΦΠΑ και γενικά ο κλάδος βγήκε από το στρεβλό περιβάλλον και γνώρισε ανάπτυξη, εξυγιάνθηκε και ξαναμπήκε στον δρόμο του. Αν αυξηθεί ο ΦΠΑ θα είναι καταστροφή», τονίζει.

Ο ΣΕΠΟΑ, σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, ήρθε σε επαφή με την πολιτική ηγεσία εκφράζοντας την ανησυχία του για τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση. Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το ΦΠΑ πρέπει να μειωθεί στο 9% και όχι να αυξηθεί, καθώς αυτό θα αποτελέσει «πισωγύρισμα» για τις επιχειρήσεις του κλάδου.
«Άλλωστε ο εξορθολογισμός των φόρων και όχι η υπερφορολόγηση βοηθά στην υγιή ανάπτυξη των κλάδων και της οικονομίας» πρόσθεσε ο κ. Παπανικολάου.
Παρότι ο ΦΠΑ είναι στο 13% δεν παύει να είναι 30-40% πάνω από τον μέσο όρο του ΦΠΑ της Νότια Ευρώπης, που διαμορφώνεται στο 9%, σημειώνει.

Παράλληλα ο κ. Παπανικολάου τόνισε ότι μια περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση επιβαρύνει άμεσα το τουριστικό πακέτο της χώρας και μακροπρόθεσμα καθιστά τη χώρα μη ανταγωνιστική σε σχέση με γειτονικές που έχουν ΦΠΑ 8-10%. «Ο τουρισμός και η εστίαση πάνε μαζί. Λέμε λοιπόν να βάλουμε πλάτη να πάει στο 10-12 (των κλινών) βάλε και την εστίαση μαζί για να μπορέσουμε να ζήσουμε. Λέμε ότι αυτό θα ήταν υγιές για τη χώρα οτιδήποτε παραπάνω δημιουργεί φαινόμενα παραβατικότητας και φοροδιαφυγής», τονίζει.