Οικονομία

Οι «μαύρες τρύπες» του ασφαλιστικού

Οι «μαύρες τρύπες» του ασφαλιστικού Οι «μαύρες τρύπες» του ασφαλιστικού
Οι «μαύρες τρύπες» του ασφαλιστικού Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Οι τεράστιες απώλειες εσόδων που προκαλούν στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας η υψηλή ανεργία, η εισφοροδιαφυγή και η μείωση μισθών, θέτουν ένα ξεκάθαρο ζήτημα βιωσιμότητάς του.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη εξαιτίας της διαρκούς μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης, αλλά και των οφειλών που έχουν δημιουργηθεί προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ). Αποτέλεσμα αυτής της πολυμέτωπης επίθεσης που δέχεται το Ασφαλιστικό Σύστημα είναι εδώ και μία τετραετία να δίνεται μάχη κάθε μήνα για να καταβληθούν απρόσκοπτα οι συντάξεις σε περίπου

2,6 εκατ. συνταξιούχους.

Τα νούμερα είναι αδιάψευστος μάρτυρας της οριακής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης της χώρας. Η υψηλή ανεργία, που δείχνει σημεία σταθεροποίησης σε ποσοστά πολύ μεγάλα (25,6% τον Μάρτιο), υπολογίζεται ότι στοιχίζει στα Ασφαλιστικά Ταμεία, με περίπου 6,5 δισεκ ευρώ ετησίως. Άλλα 4 δισεκ ευρώ, χάνονται από τη μείωση μισθών που έχει συντελεστεί τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα, καθώς είναι λιγότερες οι εισφορές που αποδίδονται πια. Μεγάλο «αγκάθι» στην πορεία του ασφαλιστικού συστήματος, αποτελεί και η εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή, που υπολογίζεται ότι στερεί πόρους που ξεπερνούν τα 15 δισεκ ευρώ.

Παράλληλα, στα 17 δισεκ ευρώ ανέρχονται οι οφειλές που έχουν δημιουργηθεί προς τα Ταμεία από άλλους οργανισμούς και από το Δημόσιο. Την ίδια στιγμή, η κρατική χρηματοδότηση έχει υποχωρήσει σε λιγότερο από 9 δισεκ ευρώ το 2014, όταν ήταν στα 18,9 δισεκ ευρώ, το «μακρινό» 2010. Αν σε όλα τα παραπάνω προστεθεί ότι σήμερα, τα αποθεματικά των ταμείων, που βρίσκονται κατατεθειμένα στον κοινό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), μόλις που φτάνουν τα 6 δισεκ ευρώ, όταν το 2012, προ PSI, ήταν πάνω από 23 δισεκ ευρώ, γίνεται αντιληπτό το ασφυκτικό πλαίσιο που καλείται να ισορροπήσει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.