Οικονομία

Στρατούλης: Λύση για τα χρέη προς το ΕΤΕΑ

Ο Στρατούλης ζητά τις οφειλές της ΑΤΕ προς το ΕΤΕΑ Ο Στρατούλης ζητά τις οφειλές της ΑΤΕ προς το ΕΤΕΑ
Στρατούλης: Λύση για τα χρέη προς το ΕΤΕΑ Να δοθούν στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) 40 εκατ. ευρώ, από τον ειδικό εκκαθαριστή της ΑΤΕ που αποτελούν ένα μέρος από τη συνολική οφειλή των 380 εκατ. ευρώ, ζητά το υπουργείο Εργασίας.

Πρόκειται για μια οφειλή που έχει προκύψει από τον ΕΛΕΜ (Ειδικός Διανεμητικός Λογαριασμός Επικούρησης Μελών Προσωπικού της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος) και η οποία για να τακτοποιηθεί, η αρχική πρόταση ήταν η μεταφορά της περιουσίας του στο ΕΤΕΑ. Για το θέμα ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, απέστειλε και σχετική επιστολή τονίζοντας ότι το ποσό των 380 εκατ. ευρώ, προέκυψε από ειδική οικονομική μελέτη, που πραγματοποιήθηκε εκ του νόμου.

Πρόκειται για συνέχιση της διαδικασίας κάλυψης των οφειλομένων προς το ΕΤΕΑ, έτσι ώστε να υπάρξει βελτίωση της ταμειακής του ρευστότητας και να μην προκύψει εκ νέου πρόβλημα στην καταβολή των επικουρικών συντάξεων. Θυμίζουμε ότι τον προηγούμενο μήνα για να καταβληθούν οι συντάξεις χρειάστηκε να δοθεί ένα ποσό των 50 εκατ. ευρώ από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), που έχει συσταθεί γι' αυτό τον σκοπό.

Για το θέμα, ο κ. Στρατούλης συναντήθηκε σήμερα με τους προέδρους του Δ.Σ του Συλλόγου Εργαζομένων Αγροτικής-Πειραιώς (ΣΕΤΑΠ), Στέλιο Μπενετάτο και με τον πρόεδρο του Ταμείου Υγείας Προσωπικού της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΤΥΠΑΤΕ), Γιώργο Βίκα. Ο αναπληρωτής υπουργός αφού ενημερώθηκε για το θέμα της περιουσίας του ΕΛΕΜ, διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι το άρθρο 27 -για την περιέλευση της περιουσίας του ΕΛΕΜ στο ΕΤΕΑ- του νομοσχεδίου «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (Κ.Ε.Π.Α.), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα», που βρίσκεται σε ανοιχτή ηλεκτρονική διαβούλευση, αποσύρεται.