Οικονομία

Νέο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής κρίσης

Νέο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής κρίσης Νέο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής κρίσης
Νέο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής κρίσης Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Νέο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής κρίσης που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για την περίοδο 2015-2016 θα αφορά τους μη έχοντες και θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες αφού το Υπουργείο Εργασίας έκανε γνωστά τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που υπέγραψε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου, πρόκειται για άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Στη μονογονεϊκή οικογένεια (οικογένεια που προστατεύεται από ένα μόνο γονέα, άγαμο, σε χηρεία ή διαξευγμένο) το πρώτο εξαρτώμενο ανήλικο μέλος λογίζεται ως ενήλικος. Για συμμετοχή στο πρόγραμμα πρέπει η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τις 115.000 ευρώ κατ’ άτομο.

Το πραγματικό εισόδημα ορίζεται στα 3.000 ευρώ ετησίως θα πρέπει να έχει κάθε άτομο μεμονωμένα και 4.500 το ζευγάρι, προσαυξανόμενο κατά 1.500 ευρώ για κάθε ενήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας και 900 για κάθε ανήλικο, προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα που παρέχει τρόφιμα και βασικά προϊόντα για την καθημερινή προσωπική υγιεινή των απόρων.

Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 20.000 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο και κατά 15.000 για κάθε ανήλικο. Το ανώτατο συνολικό όριο είναι για κάθε άτομο ή οικογένεια το ποσό των 250.000 ευρώ. Επίσης το συνολικό ύψος των καταθέσεων του ατόμου ή του συνόλου των μελών της οικογένειας δεν πρέπει να υπερβαίνει το διπλάσιο του ορίου εισοδήματος. Βάσει της απόφασης, το συνολικό ύψος των καταθέσεων του ατόμου ή του συνόλου των μελών της οικογένειας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ. δεν πρέπει να υπερβαίνει για το τελευταίο οικονομικό έτος το διπλάσιο του ορίου εισοδήματος για τη λήψη των παροχών της παρούσας απόφασης.

Στην απόφαση δίνονται ξεχωριστοί ορισμοί για τα άτομα, που μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, για τις οικογένειες με τυχόν εξαρτώμενα μέλη όπως επίσης και τον χαρακτηρισμό ως αστέγων.

Ως «άτομα» νοούνται τα ενήλικα φυσικά πρόσωπα (άγαμα, διαζευγμένα, σε διάσταση ή σε χηρεία), που υποβάλλουν ατομική φορολογική δήλωση και δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες των εξαρτώμενων μελών.
Ως «οικογένεια» νοείται η ενότητα φυσικών προσώπων, που περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα μέλη ή ένα έγγαμο ζευγάρι ή ζευγάρι το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, με ή χωρίς εξαρτώμενα μέλη.
Ως εξαρτώμενα μέλη θεωρούνται:
α. Τα άγαμα τέκνα, εφόσον:
* Είναι ανήλικα ή είναι ενήλικα έως 25 ετών και φοιτούν σε σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής.
* Είναι ενήλικα έως 25 ετών και είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.
Επίσης μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα τα παρακάτω φυσικά πρόσωπα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% εφόσον είναι άγαμα, διαζευγμένα σε χηρεία:
* Τέκνα ενός ή και των δυο συζύγων/γονέων.
* Αδελφοί και αδελφές ενός εκ των δυο συζύγων/ γονέων.
* Τα ανήλικα που στερούνται και των δυο φυσικών τους γονέων και έχουν έως τρίτου βαθμού συγγένεια με έναν εκ των δυο συζύγων/γονέων της οικογένειας, εφόσον δεν έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση που αναθέτει την επιμέλεια σε άλλο πρόσωπο.

Ως βρεφική ηλικία για της ανάγκες του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (TEBA/FEAD)», χαρακτηρίζεται το διάστημα από τη γέννηση του παιδιού, έως το τέλος του 2ου έτους.

Ως «άστεγοι» για της ανάγκες του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (TEBA/FEAD)», θεωρούνται τα άτομα που διαμένουν, σε δημόσιους ή εξωτερικούς χώρους, διανυκτερεύουν σε ξενώνες ύπνου ή διαβιούν σε προσωρινά ή πρόχειρα καταλύματα, τα οποία δεν πληρούν τις αναγκαίες τεχνικές προδιαγραφές και δεν διαθέτουν τις βασικές υπηρεσίες ύδρευσης και ηλεκτροδότησης.

Το πρόγραμμα θα υλοποιήσουν Κοινωνικές Συμπράξεις που δημιουργούνται στους δήμους ενώ οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημερες