Οικονομία

Η νέα διαδικασία για τον κατάλογο επικουρικών γιατρών

Η νέα διαδικασία για τον κατάλογο επικουρικών γιατρών Η νέα διαδικασία για τον κατάλογο επικουρικών γιατρών
Η νέα διαδικασία για τον κατάλογο επικουρικών γιατρών Την κατάρτιση και την τήρηση καταλόγου των επικουρικών γιατρών αλλά και την διαδικασία τοποθέτησης τους καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά προβλέπει απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Ξάνθου

Σύμφωνα με την απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Ξάνθου στον κατάλογο έχουν δυνατότητα εγγραφής, μετά από αίτησή τους, οι ιατροί οι οποίοι:
α) απέκτησαν τίτλο ειδικότητας κατά την τελευταία δεκαετία από την ημερομηνία υποβολής της αίτησής τους
β) είναι έλληνες υπήκοοι ή υπήκοοι κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σύζυγοι ελλήνων υπηκόων ή υπηκόων κράτους μέλους της Ε.Ε. ή υπήκοοι τρίτων χωρών με δελτίο παραμονής επί μακρόν διαμένοντος, ή κάτοχοι μπλε κάρτας της Ε.Ε. ή κάτοχοι δελτίου παραμονής δεύτερης γενιάς ή κάτοχοι δελτίου άδειας παραμονής ομογενούς
γ) είναι κάτοχοι άδειας ή βεβαίωσης άσκησης ιατρικού επαγγέλματος στη χώρα μας
δ) είναι κάτοχοι άδειας χρήσης τίτλου ιατρικής ειδικότητας στη χώρας μας και
ε) δεν κατέχουν καμία άλλη έμμισθη θέση στο στενό ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα της χώρας.
στ) δεν έχουν παραιτηθεί από θέση ιατρού του ΕΣΥ ή δεν έχουν αποποιηθεί διορισμό σε θέση ιατρού ΕΣΥ.

Οι ιατροί καταχωρούνται στον κατάλογο ανά ειδικότητα και σύμφωνα με τον απόλυτο αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησής τους, σύμφωνα με τον οποίο ορίζεται και η μεταξύ τους προτεραιότητα για κάλυψη θέσης.

Στις περιπτώσεις τοποθέτησης επικουρικών ιατρών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, Μονάδες Μεταμόσχευσης και Μονάδες Εφαρμογής Ιστών, προηγούνται οι ιατροί οι οποίοι διαθέτουν πιστοποιητικό εξειδίκευσης και ελλείψει αυτών, όσοι διαθέτουν αποδεδειγμένη εμπειρία στις μονάδες αυτές. Για την απόδειξη της εμπειρίας απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωσης προϋπηρεσίας ως ειδικευμένου, η οποία χορηγείται από το νοσηλευτικό ίδρυμα στο οποίο υπηρέτησε ο ιατρός.

Εάν για τις θέσεις αυτές υπάρχει εκδήλωση ενδιαφέροντος από περισσότερους του ενός ιατρούς, τότε η μεταξύ τους προτεραιότητα καθορίζεται από το χρόνο κατάθεσης της αίτησής τους και από τον απόλυτο αριθμό πρωτοκόλλου.

Όταν για την τοποθέτηση σε ορισμένες θέσεις απαιτείται σύμφωνα με το αίτημα του νοσοκομείου, εξειδίκευση ή εμπειρία (όπως για παράδειγμα τμήμα υπερήχων, επεμβατική καρδιολογία κ.α), τότε κατά παρέκκλιση όλων των διατάξεων, προηγούνται οι ιατροί που διαθέτουν βεβαίωση εξειδίκευσης και ελλείψει αυτών, όσοι διαθέτουν αποδεδειγμένη εμπειρία ως ειδικευμένοι ιατροί σε αντίστοιχα τμήματα ή μονάδες. Εάν για τις θέσεις αυτές υπάρχει εκδήλωση ενδιαφέροντος από περισσότερους του ενός ιατρούς, τότε η μεταξύ τους προτεραιότητα καθορίζεται από το χρόνο κατάθεσης της αίτησής τους και από τον απόλυτο αριθμό πρωτοκόλλου.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν, με υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986 η οποία υποβάλλεται μαζί με την αίτηση καταχώρησης, την τοποθέτησή τους:
α) σε δύο Υγειονομικές Περιφέρειες της προτίμησής τους ή
β) σε μια Υγειονομική Περιφέρεια και την Κεντρική Υπηρεσία του ΕΚΑΒ ή κάποιο παράρτημα αυτού ή
γ) στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΚΑΒ και κάποιο παράρτημα αυτού.

Υπάρχει η δυνατότητα επιλογής τοποθέτησης σε συγκεκριμένους νομούς οι οποίοι ανήκουν στις Υγειονομικές Περιφέρειες που θα δηλωθούν στην υπεύθυνη δήλωση. Η επιλογή συγκεκριμένων νομών θα λαμβάνεται υπόψη μόνο εφόσον οι υπηρεσιακές ανάγκες το επιτρέπουν.

Υπεύθυνες δηλώσεις σχετικά με την επιλογή τοποθέτησης που δεν θα υποβληθούν μαζί με την αίτηση καταχώρησης στον κατάλογο, δεν θα γίνονται δεκτές.

Στον ηλεκτρονικό κατάλογο του άρθρου 1 της παρούσας, καταχωρούνται με τον ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου, χωρίς να απαιτείται νέα αίτηση, όσοι ιατροί είναι εγγεγραμμένοι στον καταργούμενο κατάλογο κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος των διατάξεων του άρθρου 34 του Ν. 4325/2015 (ΦΕΚ/τ.Α'/1152015), εφόσον πληρούν τις ανωτέρω προϋποθέσεις και κατά την ημερομηνία της νέας καταχώρησης δεν έχουν συμπληρώσει πενταετία παραμονής στον κατάλογο. Όσοι ιατροί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, διαγράφονται αυτοδικαίως.

Οι παραπάνω ιατροί έχουν το δικαίωμα επιλογής τοποθέτησης α) σε δύο Υγειονομικές Περιφέρειες της προτίμησής τους ή β) σε μια Υγειονομική Περιφέρεια και την Κεντρική Υπηρεσία του ΕΚΑΒ ή κάποιο παράρτημα αυτού ή γ) στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΚΑΒ και κάποιο παράρτημα αυτού, με υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986, η οποία μπορεί να υποβληθεί από 22/6/2015 έως και 7/7/2015 στο Υπουργείο Υγείας (Γενικό ΠρωτόκολλοΔ/νση Ανθρωπίνων Πόρων Νομικών Προσώπων, Τμήμα Ιατρών ΕΣΥ) ή να αποσταλεί ταχυδρομικά ή με ιδιωτική εταιρεία ταχυμεταφοράς με καταληκτική ημερομηνία αποστολής 7/7/2015. Όσοι ιατροί δεν υποβάλλουν δήλωση προτίμησης μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία, θα τοποθετούνται σύμφωνα με τις υπηρεσιακές ανάγκες.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά

Για την εγγραφή τους στον κατάλογο των επικουρικών ιατρών, οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν τα εξής δικαιολογητικά:
1. Αίτηση

2. Φωτοαντίγραφο ταυτότητας ή διαβατηρίου, από το οποίο θα προκύπτει ότι ο κάτοχος είναι Έλληνας υπήκοος ή υπήκοος χώρας κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

3. οι σύζυγοι Ελλήνων υπηκόων ή υπηκόων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να υποβάλλουν φωτοαντίγραφο δελτίου μόνιμης διαμονής μέλους οικογένειας πολίτη της Ένωσης.

4. Οι υπήκοοι τρίτων χωρών οφείλουν να προσκομίσουν:
φωτοαντίγραφο του δελτίου παραμονής επί μακρόν διαμένοντος ή
φωτοαντίγραφο μπλέ κάρτας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή

φωτοαντίγραφο δελτίου άδειας παραμονής ομογενούς ή
φωτοαντίγραφο δελτίου παραμονής δεύτερης γενιάς.

5. Φωτοαντίγραφο πτυχίου Ελληνικού Πανεπιστημίου ή φωτοαντίγραφο πτυχίου Πανεπιστημίου κράτουςμέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο θα συνοδεύεται από φωτοαντίγραφο της μετάφρασης και φωτοαντίγραφο της απόφασης ισοτιμίας του ΔΟΑΤΑΠ όπου αυτό απαιτείται. Για τις περιπτώσεις πτυχίων από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαιτείται φωτοαντίγραφο του ξενόγλωσσου πτυχίο το οποίο θα συνοδεύεται από φωτοαντίγραφο της μετάφρασης και φωτοαντίγραφο της απόφασης ισοτιμίας του ΔΟΑΤΑΠ.

6. Φωτοαντίγραφο άδειας ή βεβαίωσης άσκησης ιατρικού ή οδοντιατρικού επαγγέλματος στη χώρα μας.

7. Φωτοαντίγραφο άδειας χρήσης τίτλου ιατρικής ειδικότητας στη χώρας μας.

8. Βεβαίωση εγγραφής σε ιατρικό σύλλογο από την οποία να προκύπτει η ασκούμενη ειδικότητα.

9. Οι υπήκοοι χωρών μελών της ΕυρωπαϊκήςΈνωσης και οι υπήκοοι τρίτων χωρών πρέπει να υποβάλλουν βεβαίωση γνώσης της Ελληνικής γλώσσας, η οποία χορηγείται μετά από εξετάσεις ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (Κε.Σ.Υ.) κατά τα οριζόμενα στην Δγ/10424/3131993 υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 263/τ.
Β'/1541993).

Για τους ιατρούς που είναι απόφοιτοι Ελληνικού Πανεπιστημίου ή έχουν αποκτήσει τίτλο ειδικότητας στην Ελλάδα, δεν απαιτείται βεβαίωση γνώσης της ελληνικής γλώσσας.

9. Υπεύθυνη Δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986 με την οποία θα δηλώνεται ότι ο ενδιαφερόμενος α) δεν έχει αποποιηθεί διορισμό σε θέση ιατρού ΕΣΥ, β) δεν έχει παραιτηθεί από θέση ιατρού ΕΣΥ, γ) δεν έχει παραιτηθεί ή αποποιηθεί την επιλογή του σε θέση επικουρικού γιατρού και δ) δεν κατέχει καμία άλλη έμμισθη θέση στο στενό ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

10. Υπεύθυνη Δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986 στην οποία θα δηλώνεται η επιλογή τοποθέτησης: α) σε δύο Υγειονομικές Περιφέρειες ή β) σε μια Υγειονομική Περιφέρεια και την Κεντρική Υπηρεσία του ΕΚΑΒ ή κάποιο παράρτημα αυτού ή γ) στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΚΑΒ και κάποιο παράρτημα αυτού.

11. Πιστοποιητικό ή βεβαίωση εξειδίκευσης, εφόσον διαθέτει ο ενδιαφερόμενος, για αναγνωρισμένες εξειδικεύσεις (π.χ εξειδίκευση σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, στην Λοιμωξιολογία, στην Κλινική Μικροβιολογία, άδεια εκτέλεσης υπερήχων) ή βεβαίωση προϋπηρεσίας σε αντίστοιχες μονάδες η οποία χορηγείται από το νοσοκομείο στο οποίο υπηρέτησε ο ενδιαφερόμενος ως ειδικευμένος ιατρός.
Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά υποβάλλονται στο Υπουργείο Υγείας (Γενικό ΠρωτόκολλοΔ/νση Ανθρωπίνων Πόρων Νομικών Προσώπων, Τμήμα Ιατρών ΕΣΥ) ή αποστέλλονται ταχυδρομικά ή με ιδιωτική εταιρεία ταχυμεταφοράς.
Όλα τα ξενόγλωσσα πτυχία και πιστοποιητικά θα πρέπει απαραιτήτως να έχουν μεταφραστεί επίσημα στην ελληνική γλώσσα από τις αρμόδιες προς τούτο αρχές της ημεδαπής. Στα απλά φωτοαντίγραφα των ξενόγλωσσων πτυχίων και πιστοποιητικών θα πρέπει να φαίνεται και η σφραγίδα της Χάγης (APOSTILLE) που έχει τεθεί στο πρωτότυπο πτυχίο ή πιστοποιητικό.
Αιτήσεις με ελλιπή στοιχεία που δεν συνοδεύονται από όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, δεν καταχωρούνται στον κατάλογο και επιστρέφονται στους ενδιαφερόμενους.

Οι ιατροί έχουν δικαίωμα παραμονής στον κατάλογο για μια πενταετία μετά την παρέλευση της οποίας διαγράφονται αυτοδικαίως.
Όσοι ιατροί μετά την εγγραφή τους στον κατάλογο επικουρικών ιατρών, καταλαμβάνουν θέση στον στενό ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, υποχρεούνται να υποβάλλουν αίτηση διαγραφής από τον κατάλογο.

Οι επικουρικοί ιατροί τοποθετούνται σε νοσοκομεία ή αποκεντρωμένες οργανικές μονάδες και αποκεντρωμένες μονάδες των ΔΥΠΕ ή στην κεντρική υπηρεσία και τα παραρτήματα του ΕΚΑΒ με απόφαση του Υπουργού Υγείας και συνάπτουν σύμβαση με το οικείο νοσοκομείο ή την Υγειονομική Περιφέρεια ή τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ. Με την έκδοση της απόφασης τοποθέτησης, οι ιατροί διαγράφονται από τον κατάλογο των επικουρικών και έχουν δικαίωμα επανεγγραφής εφόσον υποβάλλουν νέα αίτηση καταχώρησης μετά τη λήξη της θητείας τους.
Ιατρός που δεν αποδέχεται την τοποθέτησή του σε οποιοδήποτε νοσοκομείο ή αποκεντρωμένη οργανική μονάδα ή αποκεντρωμένη μονάδα της Υγειονομικής Περιφέρειας ή την Κεντρική Υπηρεσία και τα παραρτήματα του ΕΚΑΒ, που έχει επιλέξει, μεταφέρεται στην τελευταία θέση του καταλόγου της ειδικότητάς του, εφόσον υποβάλλει σχετική αίτηση.

Σε περίπτωση που αποποιηθεί την τοποθέτησή του και δεύτερη φορά ή παραιτηθεί από τη θέση της πρόσληψής του, δεν έχει το δικαίωμα επανεγγραφής στον κατάλογο εάν δεν παρέλθει διετία από την παραίτηση ή την αποποίησή του.

Η χρονική διάρκεια της σύμβασης των επικουρικών ιατρών που τοποθετούνται σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία και περιφερειακά ιατρεία, εκτός των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, μπορεί να είναι έως και δύο (2) έτη. Στους νομούς Αττικής, εξαιρουμένων των Κυθήρων, και Θεσσαλονίκης η διάρκεια της σύμβασης είναι ένα έτος.

Στις άγονες, νησιωτικές, προβληματικές και απομακρυσμένες περιοχές, όπως αυτές καθορίζονται με αποφάσεις του Υπουργού Υγείας, η διάρκεια της σύμβασης μπορεί να είναι έως και τρία (3) έτη.

Σε περίπτωση άσκησης πειθαρχικής δίωξης σε βάρος επικουρικού ιατρού για οποιοδήποτε πειθαρχικό παράπτωμα κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο άμεσος πειθαρχικός προϊστάμενος του, δηλαδή ο Διοικητής του νοσοκομείου ή ο Διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας ή ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, μπορεί με αιτιολογημένη απόφασή του, μετά από γνώμη του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου, να αναστέλλει τη σύμβαση του ιατρού μέχρι την ολοκλήρωση της πειθαρχικής διαδικασίας και την έκδοση οριστικής απόφασης. Με την έκδοση αθωωτικής απόφασης ή την επιβολή σε βάρος του ιατρού πειθαρχικής ποινής ελαφρύτερης της προσωρινής παύσης, η αναστολή παύει και η σύμβαση του ιατρού συνεχίζεται μέχρι τη συμπλήρωση του υπολειπόμενου χρόνου διάρκειάς της.

Ο χρόνος που υπηρετεί ο ιατρός ως επικουρικός προσμετρείται, ως προϋπηρεσία στις κρίσεις για την κατάληψη θέσης ιατρών ΕΣΥ, καθώς και σε κάθε περαιτέρω εξέλιξη του ιατρού στο ΕΣΥ.

Για την κατάληψη θέσης ιατρών ΕΣΥ η προϋπηρεσία επικουρικού ιατρού σε άγονες, νησιωτικές, προβληματικές ή απομακρυσμένες περιοχές, υπολογίζεται εις διπλούν σε σχέση με την προϋπηρεσία σε άλλες περιοχές.

Οι επικουρικοί ιατροί είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και λαμβάνουν τις αποδοχές και τα επιδόματα του πρωτοδιοριζόμενου Επιμελητή Β' του ΕΣΥ.
Η δαπάνη για την αμοιβή των επικουρικών ιατρών βαρύνει τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου, εάν καλύπτουν τις ανάγκες νοσοκομείου ή τον προϋπολογισμό της Υγειονομικής Περιφέρειας εάν καλύπτουν τις ανάγκες των μονάδων παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

Για την τοποθέτηση επικουρικών ιατρών απαιτείται η υποβολή αιτήματος στο Υπουργείο Υγείας, ως εξής:
α) για τις αποκεντρωμένες οργανικές μονάδες και τις αποκεντρωμένες μονάδες των Υγειονομικών Περιφερειών από τους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών,
β) για τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα από τους Διοικητές των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, μέσω της οικείας ΔΥΠΕ
γ) για την κεντρική υπηρεσία του ΕΚΑΒ και τα παραρτήματά του, από τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ.
Τα αιτήματα πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένα και να συνοδεύονται υποχρεωτικά από την βεβαίωση δέσμευσης της ανάλογης πίστωσης στην οποία θα αναφέρεται και ο αντίστοιχος κωδικός δέσμευσης.

Τα αιτήματα των νοσοκομείων θα πρέπει να διαβιβάζονται μέσω των Διοικήσεων των οικείων Υγειονομικών Περιφερειών, όχι μόνο πλήρως αιτιολογημένα αλλά και κατά ιεραρχική σειρά προτεραιότητας για την ικανοποίησή τους.