Οικονομία

Υποχρεωτικά ηλεκτρονικά η άδεια αλίευσης εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων

Υποχρεωτικά ηλεκτρονικά η άδεια αλίευσης εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων Υποχρεωτικά ηλεκτρονικά η άδεια αλίευσης εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων
Υποχρεωτικά ηλεκτρονικά η άδεια αλίευσης εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων Εγκύκλιο για την υποχρεωτική από 1ης Ιουλίου ηλεκτρονική καταχώριση και υποβολή αιτήσεων μέσω του alieia.minagric.gr για έγκριση χορήγησης άδειας αλίευσης εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων εξέδωσε το ΥΠΑΠΕΝ

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥΠΑΠΕΝ το Ολοκληρωμένο Σύστημα Παρακολούθησης και Καταγραφής Αλιευτικών Δραστηριοτήτων (Ο.Σ.Π.Α), διαχειρίζεται, μέσω της web based εφαρμογής, ηλεκτρονικές αιτήσεις των ενδιαφερομένων πλοιοκτητών αλιευτικών σκαφών για την έγκριση αδειών αλίευσης εκτός χωρικών υδάτων, σε διεθνή ύδατα και σε ύδατα δικαιοδοσίας τρίτων χωρών. Η ηλεκτρονική εφαρμογή διατίθεται δωρεάν στον ιστότοπο της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Αλιείας www.alieia.minagric.gr.

Από την 1η ΙΟΥΛΙΟΥ 2015 τίθεται σε υποχρεωτική παραγωγική λειτουργία, η εφαρμογή ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων για την έγκριση αδειών αλίευσης εκτός χωρικών υδάτων, σε σκάφη ελληνικής σημαίας.

Η αίτηση είναι μια ηλεκτρονική φόρμα που συμπληρώνεται είτε από τον ίδιο τον πλοιοκτήτη, είτε από υπάλληλο της υπηρεσίας αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας, για λογαριασμό του πλοιοκτήτη ή της συμπλοιοκτησίας. Σε περίπτωση συμπλοιοκτησίας, θα πρέπει όλοι οι πλοιοκτήτες να δώσουν ηλεκτρονικά τη συγκατάθεσή τους για να προχωρήσει η διαδικασία.
Ο πλοιοκτήτης για την είσοδο του στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής αίτησης χρησιμοποιεί το όνομα και τον κωδικό πρόσβασης που διαθέτει.
Τα βήματα για την καταχώριση τής αίτησης περιγράφονται αναλυτικά στο συνημμένο εγχειρίδιο το οποίο υπάρχει και ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της Γ.Δ.Β.Α.
Ο χρήστης ορίζει τις περιοχές για τις οποίες κάνει την αίτηση. Για περιοχές εντός Μεσογείου, επιλέγονται τα στατιστικά τετράγωνα, για τις περιοχές εκτός Μεσογείου επιλέγεται η γεωγραφική υποπεριοχή FAO.
Μετά την ολοκλήρωση της καταχώρισης της αίτησης, ο χρήστης επισυνάπτει στη φόρμα τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στην παρ. 2 του άρθρου 5 της Υπουργικής Απόφασης υπ’ αρ. 4023/64557/16-05-2014, σαρωμένα (scanned) και αποθηκεύει την αίτηση.
Με την αποθήκευση της αίτησης παρέχεται στον χρήστη ο κωδικός παρακολούθησης της εξέλιξης της πορείας της αίτησης.
Με αυτό τον κωδικό ο χρήστης μπορεί ανά πάσα στιγμή να παρακολουθεί την εξέλιξη της Αίτησής του.

Ο χρήστης για την είσοδό του στην εφαρμογή, χρησιμοποιεί το όνομα και τον κωδικό πρόσβασης που διαθέτει.
Μετά την πρόσβαση στην εφαρμογή, ο χρήστης ακολουθεί τα βήματα που περιγράφονται στο εγχειρίδιο και προβαίνει στον απαιτούμενο έλεγχο.
Για την έγκριση της αίτησης ο χρήστης επιλέγει «θετική εισήγηση». Στη συνέχεια η αίτηση προωθείται για έγκριση στη Γενική Δ/νση Βιώσιμης Αλιείας.
Για την απόρριψη της αίτησης ο χρήστης επιλέγει «αρνητική εισήγηση» και καταγράφει την αιτιολόγηση της απόρριψης της αίτησης.

Για την έγκριση της αίτησης ο χρήστης επιλέγει «θετική εισήγηση». Στη συνέχεια η ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ εκδίδει Απόφαση έγκρισης άδειας αλίευσης στο συγκεκριμένο σκάφος για τις αλιευτικές ζώνες για τις οποίες αιτείται την άδεια.
Για την απόρριψη της αίτησης ο χρήστης επιλέγει «αρνητική εισήγηση» και υποχρεούται να καταγράψει την αιτιολόγηση της απόρριψής της.