Οικονομία

Πιο ενεργή συμμετοχή στα ερευνητικά πράγματα της ΕΕ ζητούν οι ΜμΕ

Πιο ενεργή συμμετοχή στα ερευνητικά πράγματα της ΕΕ ζητούν οι ΜμΕ Πιο ενεργή συμμετοχή στα ερευνητικά πράγματα της ΕΕ ζητούν οι ΜμΕ Φωτογραφία: Πιο ενεργή συμμετοχή στα ερευνητικά πράγματα της ΕΕ ζητούν οι ΜμΕ
Πιο ενεργή συμμετοχή στα ερευνητικά πράγματα της ΕΕ ζητούν οι ΜμΕ Την επανασύσταση του ευρωπαϊκού ερευνητικού ινστιτούτου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (Ακαδημία Avignon) ζήτησαν οι εθνικές συνομοσπονδίες μικρομεσαίων της Ελλάδας και της Ιταλίας (ΓΣΕΒΕΕ και CNA) από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (UEAPME) στην πρόσφατη συνεδρίαση των μελών της, στο Βουκουρέστι.

Κάλεσαν επίσης το προεδρείο να υιοθετήσει μια πιο ενεργή συμμετοχή στα ερευνητικά πράγματα της ΕΕ, και συζήτησαν το ενδεχόμενο κοινών δράσεων των ινστιτούτων των εθνικών συνομοσπονδιών με απώτερο στόχο της διαμόρφωση ενός ενιαίου ερευνητικού φορέα, με οικονομίες κλίμακας και γνώσης, ο οποίος θα είναι σε θέση να συμμετέχει σε ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα αξιοποιώντας το σύνολο του ερευνητικού δυναμικού που διαθέτουν.

Στη συνεδρίαση ο αντιπρόεδρος της UEAPME, Δ. Ασημακόπουλος, ο Έλληνας εκπρόσωπος των ΜμΕ στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, Π. Γκόφας και στελέχη του επιστημονικό κλιμάκιο του ΙΜΕ - ΓΣΕΒΕΕ τόνισαν ότι η επανασύσταση της Ακαδημίας Avignon θα βοηθήσει αποφασιστικά το έργο της UEAPME καθώς θα την τροφοδοτεί με επιστημονικά στοιχεία για τη θέση και το ρόλο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τόσο στις εθνικές οικονομίες όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΓΣΕΒΕΕ και η CNA αποτελούν ιδρυτικά μέλη της Ακαδημίας από τη σύστασή της, η οποία λειτουργεί υπό την ομπρέλα της UEAPME. Η πρόταση για την ανασύσταση της Ακαδημίας Avignon έτυχε της γενικής αποδοχής των μελών και οι δύο συνομοσπονδίες θα την εξειδικεύσουν στην επόμενη συνεδρίαση των οργάνων.

'Αλλωστε, οι πρόσφατες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ΜμΕ απαιτούν την εφαρμογή τεχνικών εργαλείων αποτίμησης και μελέτης επιπτώσεων από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές (SBA), καθώς και αναλύσεις των δεικτών που αφορούν τις ΜμΕ (αριθμός, απασχόληση, κύκλος εργασιών). Η πρόταση για την επανασύσταση της Ακαδημίας Avignon στηρίζεται τόσο στη προηγούμενη θετική πορεία της όσο και στην εμπειρία του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων, που ιδρύθηκε το 2006 ως επιστημονικός βραχίονας της ΓΣΕΒΕΕ, και διαθέτει, όπως αναφέρθηκε, μια πλούσια και εξειδικευμένη εμπειρία ως προς τη διάγνωση αναγκών των ΜμΕ σε έρευνα και εκπαίδευση, την παραγωγή πρωτογενών δεδομένων σχετικά με την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας των μικρών επιχειρήσεων καθώς και την αξιολόγηση επιπτώσεων από τις ασκούμενες πολιτικές την περίοδο της κρίσης.