Οικονομία

Συνταξιούχοι: Οι μεγάλοι χαμένοι

Συνταξιούχοι: Οι μεγάλοι χαμένοι Συνταξιούχοι: Οι μεγάλοι χαμένοι
Συνταξιούχοι: Οι μεγάλοι χαμένοι Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Αλήθεια πόσοι είναι εκείνοι οι συνταξιούχοι που «έτριβαν τα μάτια τους» στην απόφαση του ΣτΕ που δίνει τη δυνατότητα να τους επιστραφούν χρήματα που αντισυνταγματικά περικόπτονται εδώ και δυόμιση χρόνια από τις συντάξεις τους.

Και πόσοι από αυτούς δεν θα ήθελαν να γυρίσουν πίσω το χρόνο και με θάρρος να διεκδικήσουν δικαστικά το δίκιο τους και να καρπωθούν αναδρομικά το όφελος. Έστω και έτσι, το πουλόβερ των μνημονιακών διατάξεων άρχισε να ξηλώνεται...

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς, θα πρέπει να επιστρέψει τα οφειλόμενα στους συνταξιούχους, σε βάθος χρόνου. Όπως πολύ σωστά δηλώνει ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ, «η δικαστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορά την περικοπή των συντάξεων την περίοδο του 2012 είναι για τους συνταξιούχους αδιαπραγμάτευτη και άμεσα πρέπει να εφαρμοσθεί». Οι πιο σημαντική λέξη από αυτή τη δήλωση είναι η λέξη «άμεσα». Αυτό σημαίνει «εδώ και τώρα» όχι «σε βάθος χρόνου» ή «όταν το ελληνικό δημόσιο έχει τη δυνατότητα». Εμείς απλώς να υπενθυμίσουμε ότι, όταν πάρθηκαν οι αποφάσεις για όλες τις περικοπές της τελευταίας πενταετίας, καμία κυβέρνηση και κανένας υπουργός δεν σκέφτηκε να τις πραγματοποιήσει «σταδιακά». Έπεσε το... χασαπομάχαιρο και κόπηκαν οι συντάξεις κατά 50% περίπου. Τώρα, το ηθικά σωστό είναι να επιστραφούν εξίσου αυτόματα οι συντάξεις στην προηγούμενη κατάσταση. Διαφορετικά θα είναι σαν να ζούμε σε επανάληψη περιπτώσεις τύπου «ΛΑΦΚΑ» μόνο που τώρα θα έχουμε μια Αριστερή κυβέρνηση που θα λειτουργεί με τέτοιο τρόπο!

Έχει απόλυτο δίκιο ο κ. Κουμπούρης που ζητάει μαζική συμμετοχή των συνταξιούχων στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που έχει προγραμματιστεί στις 23 Ιουνίου στα Προπύλαια. Ας καταλάβουν επιτέλους οι συνταξιούχοι ότι πρέπει οι ίδιοι να βάλουν τέλος στους «πορτοφολάδες του κοινού ποινικού δικαίου» που κυκλοφορούν ανάμεσά τους. Σε εκείνους που τους τα παίρνουν από την τσέπη με το «έτσι θέλω» και όταν έρχεται η στιγμή να τους τα επιστρέψουν «σφυρίζουν αδιάφορα». Ας αγωνιστούν λοιπόν, για να διεκδικήσουν το σεβασμό που τους αρμόζει.