Οικονομία

Ασφυξία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις

Ασφυξία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις Ασφυξία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις
Ασφυξία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις Πρωτοφανή ασφυξία προκαλεί στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις η μεγάλη καθυστέρηση που σημειώνεται στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, ενώ τα περιορισμένα χρονικά περιθώρια που υπάρχουν για την επίτευξη συμφωνίας εκτοξεύουν στο «κόκκινο» της αγωνία της αγοράς με ολέθριες καθημερινά συνέπειες.

Πλέον η εικόνα που διαμορφώνει την καθημερινότητα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων περιλαμβάνει μεγάλη πτώση του τζίρου – σε αρκετές περιπτώσεις πάνω από 50% - έλλειψη εμπιστοσύνης από τις διεθνείς αγορές απέναντι στη χώρας μας με συνέπεια την διόγκωση των προβλημάτων στην αγορά πρώτων υλών, ελλείψεις προϊόντων και βεβαίως διακοπή των πιστώσεων.

Την ίδια στιγμή, η εξαγωγική δραστηριότητα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων καταγράφει σημαντική πτώση, ενώ το σοβαρότερο πρόβλημα προκύπτει από την βουτιά που καταγράφει ο τζίρος στο σύνολο της οικονομίας της χώρας, καθ’ όλη την διάρκεια του 2015, λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει και της αρνητικής ψυχολογίας των καταναλωτών.

Το εκρηκτικό κοκτέιλ που απειλεί να τινάξει στον αέρα «την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας» συμπληρώνεται από την μηδενική ρευστότητα από πλευράς των τραπεζών και την καθυστέρηση εφαρμογής αναπτυξιακής πολιτικής.

Οι Μικρομεσαίοι Επιχειρηματίες βλέποντας την πιθανότητα να οδηγηθούμε στο έσχατο σημείο και σε καταστάσεις πρωτοφανείς για την χώρα, ζητούν άμεσα πολιτική συμφωνία που θα δίνει όμως βιώσιμη λύση στη χώρα.

Ο Πρόεδρος του ΒΕΑ Παύλος Ραβάνης επισημαίνει: «Η ανησυχία των εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρηματιών, που αντιμετωπίζουν καθημερινά την έλλειψη ρευστότητας, την αρνητική ψυχολογία και πλήθος ασαφειών σε φορολογικό, εργασιακό, ασφαλιστικό, βρίσκεται στο «κόκκινο». Η υπογραφή μιας βιώσιμης συμφωνίας με τους δανειστές πρέπει να επισπευσθεί από όλες τις πλευρές όχι μόνο για να μπορέσει να λειτουργήσει εκ νέου ομαλά η οικονομία, αλλά και για να αποφύγουμε ένα αδιέξοδο με απρόβλεπτες, αλλά και οδυνηρές συνέπειες».