Οικονομία

IKA: Ποιοι θα πάρουν το ΕΚΑΣ στις 29 Ιουνίου

IKA: Ποιοι θα πάρουν το ΕΚΑΣ στις 29 Ιουνίου IKA: Ποιοι θα πάρουν το ΕΚΑΣ στις 29 Ιουνίου
IKA: Ποιοι θα πάρουν το ΕΚΑΣ στις 29 Ιουνίου Το υπουργείο Εργασίας κατάφερε να βρει τα απαιτούμενα κεφάλαια και έτσι αναμένεται να πραγματοποιηθεί κανονικά από το IKA η καταβολή της πρώτης δόσης του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) στις 29 Ιουνίου 2015, μαζί με τις συντάξεις Ιουλίου 2015.

Πρόκειται για την έναρξη καταβολής του ΕΚΑΣ για φέτος που περιλαμβάνει και μέρος από τα αναδρομικά των προηγούμενων μηνών του τρέχοντος έτους και αναμένεται να καταβληθεί σε περίπου 200.000 δικαιούχους. Η συνολική δαπάνη θα ανέλθει στα 270 εκατ. ευρώ περίπου και η διοίκηση του Ιδρύματος, σε συνεννόηση με την Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης κατάφερε να εκταμιεύσει τα παραπάνω κονδύλια. Όπως γίνεται γνωστό σε σχετική εγκύκλιο του ΙΚΑ, τα αναδρομικά που οφείλονται στους δικαιούχους χαμηλοσυνταξιούχους θα καταβληθούν σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τις 29 Ιουνίου 2015. Αυτό σημαίνει ότι η εξόφληση θα πραγματοποιηθεί στις 27 Νοεμβρίου 2015, όταν είναι προγραμματισμένο να γίνει ταυτόχρονα και η καταβολή των συντάξεων του μηνός Δεκεμβρίου 2015.

Το ανώτατο όριο που έχει τεθεί για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ, παραμένει αμετάβλητο στα 850 ευρώ ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές κύριας και επικουρικής σύνταξης. Όσον αφορά τον έλεγχο των δικαιούχων, αυτός θα γίνει με βάση την σύνταξη που καταβλήθηκε κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2015. Όσοι ασφαλισμένοι κατέστησαν συνταξιούχοι μετά από αυτόν τον μήνα και δικαιούνται επιδόματος, ο έλεγχος ειδικά γι' αυτές τις περιπτώσεις θα γίνει κατά τον πρώτο μήνα καταβολής της σύνταξης.

To ΙΚΑ διευκρινίζει ότι για «ένα μεγάλο αριθμό συνταξιούχων δεν ήταν δυνατός ο μηχανογραφικός έλεγχος από την ΗΔΙΚΑ, για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ, λόγω ελλιπών στοιχείων». Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν και φέτος αρκετοί συνταξιούχοι, που θα δικαιούνται ΕΚΑΣ αλλά δεν θα το λάβουν στην καταβολή που θα γίνει στο τέλος του μήνα και θα ταλαιπωρηθούν αδικαιολόγητα για να προσκομίσουν τα ακριβή στοιχεία, που μπορεί να είναι ο σωστός ΑΜΚΑ, ή η σωστή διεύθυνση κατοικίας κα.