Οικονομία

ΟΤΟΕ: Χάθηκαν 20.509 θέσεις εργασίας τραπεζοϋπαλλήλων σε 6 χρόνια

ΟΤΟΕ: Χάθηκαν 20.509 θέσεις εργασίας τραπεζοϋπαλλήλων σε 6 χρόνια ΟΤΟΕ: Χάθηκαν 20.509 θέσεις εργασίας τραπεζοϋπαλλήλων σε 6 χρόνια
ΟΤΟΕ: Χάθηκαν 20.509 θέσεις εργασίας τραπεζοϋπαλλήλων σε 6 χρόνια Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Δραματική μείωση των τραπεζοϋπαλλήλων κατά 31% ή κατά 20.509 άτομα, κατέγραψε η ΟΤΟΕ το διάστημα 2008 – 2014. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που αναδείχθηκαν κατά την χθεσινή ημερίδα που διοργάνωσε η Ομοσπονδία και είχε ως κεντρικό θέμα τη νέα εποχή στην Τραπεζική Ένωση και ξεχωριστές ενότητες τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά ζητήματα του κλάδου, προκύπτει ότι, ενώ το 2008 οι τραπεζοϋπάλληλοι ανέρχονται σε 66.163 άτομα, έξι χρόνια αργότερα, διαπιστώθηκε ότι υποχώρησαν σε 45.654 άτομα.

Αυτό σημαίνει ότι ο σημερινός αριθμός των εργαζόμενων στις τράπεζες συγκρίνεται με το 1992. Αναφορικά με το ασφαλιστικό του κλάδου, στην ημερίδα τονίστηκε ότι μετά από 2-3 χρόνια το ΕΤΑΤ (ταμείο τραπεζοϋπαλλήλων), εάν δεν ληφθούν αποφάσεις οικονομικής στήριξής τους, δεν θα μπορεί να χορηγεί συντάξεις.

Από τους ομιλητές στη χθεσινή εκδήλωση, ξεχώρισε η παρέμβαση της προέδρου της Εθνικής Τράπεζας, Λούκας Κατσέλη, η οποία υπογράμμισε ότι η όποια συμφωνία προκύψει με τους δανειστές, θα πρέπει να εξασφαλίζει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μέσα από προώθηση των επενδύσεων και των εξαγωγών και όχι μέσω της κατανάλωσης και των κατασκευών, όπως γινόταν έως τώρα.
ας, ξεχώρισε αυτή του Βασίλη Κορκίδη, προέδρου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), ο οποίος τόνισε ότι οι τραπεζοϋπάλληλοι είναι ο λόγος που τίθεται στη διαπραγμάτευση το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων. Η ελληνική αγορά εργασίας δεν διαθέτει επιχειρήσεις με τόσο μεγάλο αριθμό εργαζομένων, ώστε να πρέπει να τεθεί ζήτημα ομαδικών απολύσεων. «Αυτό είναι ένα θέμα που αφορά μόνο εσάς και το γνωρίζετε», τόνισε με νόημα ο κ. Κορκίδης, απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους τραπεζοϋπαλλήλους, για να προσθέσει ότι η ΕΣΕΕ έχει ταχθεί απέναντι από οποιαδήποτε διαδικασία ομαδικών απολύσεων.