Οικονομία

Έτοιμη η ΕΚΤ για την αποστολή ρευστού στις ελληνικές τράπεζες

Έτοιμη η ΕΚΤ για την αποστολή ρευστού στις ελληνικές τράπεζες Έτοιμη η ΕΚΤ για την αποστολή ρευστού στις ελληνικές τράπεζες
Έτοιμη η ΕΚΤ για την αποστολή ρευστού στις ελληνικές τράπεζες Σε κατάσταση ετοιμότητας, προκειμένου να παράσχει πρόσθετη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο, βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την ώρα που οι πληροφορίες για μαζικές φυγές καταθέσεων προκαλούν ανησυχία σε κυβέρνηση και τραπεζίτες.

Στις πιθανές συνέπειες μίας ελληνικής χρεοκοπίας, αναφέρονται πολλά διεθνή ΜΜΕ, με την Washington Post να τονίζει πως εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες θα είναι μεταξύ των χαμένων. “Το πρόβλημα όμως για τους Ευρωπαίους είναι ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας η Ελλάδα ίσως να μην θέλει να αποπληρώνει το χρέος της σε ευρώ αλλά σε δραχμές, γεγονός που θα επιφέρει απώλεια περίπου 100 δισ. ευρώ στις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες. Και αυτός είναι ένας καλός λόγος για να μην αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει”, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Μητρόπουλο, πάντως, οι εταίροι λαμβάνουν έκτακτα μέτρα προστασίας μπροστά στο ενδεχόμενο διάχυσης της κρίσης. Μιλώντας στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο, ο αντιπρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε χθες ότι η ΕΚΤ θα μπορεί να μετατρέπεται σε “δανειστή έκτακτης καταφυγής” και σε περίπτωση Grexit θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει όλα τα ομόλογα των χωρών που ενδέχεται να επηρεαστούν. “Ο Ντράγκι δεν έπαιρνε αυτές τις πρωτοβουλίες μέχρι να έχει και τη νομιμοποίηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Υπ' αυτή την έννοια θεωρώ ότι τώρα, κατά τη δική τους άποψη, είναι εύκολα αντιμετωπίσιμο το ζήτημα του Grexit, σύμφωνα και με αυτή τη δικαστική ασπίδα”, δήλωσε ο κ. Μητρόπουλος.

Η Goldman Sachs από την άλλη πλευρά, εκτιμά πως το πιθανότερο σενάριο για την Ελλάδα, είναι μία τεχνική χρεοκοπία, με έκδοση υποσχετικών από την ελληνική κυβέρνηση και επιβολή περιορισμών στις αναλήψεις. Η Goldman Sachs θεωρεί πως η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, έως ότου επιτευχθεί τελική και οριστική συμφωνία.