Οικονομία

Στον «πάγο» η τροπολογία για την μη μείωση των εφάπαξ

Στον «πάγο» η τροπολογία για την μη μείωση των εφάπαξ Στον «πάγο» η τροπολογία για την μη μείωση των εφάπαξ
Η διαπραγμάτευση έβαλε στον «πάγο» την τροπολογία για τα εφάπαξ Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Για «οδυνηρές πλευρές» που έχουν δημιουργηθεί από τα μέτρα που συζητήθηκαν χθες με τους θεσμούς, κάνει λόγο ο γγ Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Ρωμανιάς. Μάλιστα, φαίνεται ότι ακόμα και παρεμβάσεις που επείγουν όπως είναι η τροπολογία για την αλλαγή του μαθηματικού τύπου στα εφάπαξ, ενώ είναι έτοιμες, καθυστερούν να κατατεθούν στη Βουλή, για να μην «δυναμιτίσουν» το κλίμα της διαπραγμάτευσης.

Έτσι, η συγκεκριμένη τροπολογία που με ένα τεχνικό επιτόκιο θα διατηρεί το ύψος των εφάπαξ, στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την 1η Σεπτεμβρίου 2013, ενώ είναι έτοιμη, δεν είναι βέβαιο ότι θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο για τα ζητήματα αναπηρίας, που βρίσκεται ήδη στη Βουλή. Σημειώνεται ότι χωρίς την κυοφορούμενη αλλαγή, ο δείκτης βιωσιμότητας που έχει τεθεί εν ισχύ για τους 37 οργανισμούς χορήγησης εφάπαξ, προκαλεί περικοπές, που κυμαίνονται από 35% - 80%, ανάλογα το ταμείο.

Σε ό,τι αφορά τα ίδια τα μέτρα, από το περιθώριο του 25ου Πανελλαδικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Ρωμανιάς τόνισε ότι «δεν διασφαλίζεται σε καμία περίπτωση η μακροχρόνια οικονομική βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο έχει σοβαρά προβλήματα εδώ και πάρα πολλά χρόνια» και πρόσθεσε ότι αποτελούν «εντελώς ευκαιριακά και περιπτωσιακά μέτρα»

Σχετικά με την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων ο κ. Ρωμανιάς επισήμανε ότι αφορούν 300.000 άτομα, από τους οποίους οι 150.000 είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Στόχος είναι να γίνουν σεβαστά τα θεμελιωμένα δικαιώματα «κυρίως των μητέρων με ανήλικα παιδιά και των υπαγόμενων στα βαρέα και ανθυγιεινά», κατέληξε.