Οικονομία

Ενημέρωση για τη λειτουργία των ΚΕΠ Υγείας

Ενημέρωση για τη λειτουργία των ΚΕΠ Υγείας Ενημέρωση για τη λειτουργία των ΚΕΠ Υγείας
Ενημέρωση για τη λειτουργία των ΚΕΠ Υγείας Εξακόσιοι δημότες έχουν επωφεληθεί μέχρι σήμερα από το πρόγραμμα τηλεϊατρικής του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη, που τέθηκε σε λειτουργία στα τέλη του 2014, κάνοντας παθολογικές, καρδιολογικές και πνευμονολογικές εξετάσεις.

Η πρωτοποριακή υπηρεσία υγείας, που παρέχεται στο ΚΕΠ Υγείας Πανοράματος, στο ΚΑΠΗ Φιλύρου και στο Δημοτικό Ιατρείο Χορτιάτη, στοχεύει στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης των πολιτών, στη διατήρηση της ευεξίας τους και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους, εστιάζοντας στην πρόληψη.

Το πρόγραμμα τηλεϊατρικής παρέχει στους δημότες τη δυνατότητα να κάνουν μέτρηση αρτηριακής πίεσης, σακχάρου, τριγλυκεριδίων και χοληστερίνης, καρδιογράφημα και σπιρομέτρηση και οι εξετάσεις αυτές αποστέλλονται μέσω διαδικτύου σε ειδικούς εθελοντές γιατρούς που έχουν εγκαταστήσει μια εφαρμογή στον υπολογιστή τους, κι έτσι κάνουν γνωμάτευση και την επιστρέφουν στον εξεταζόμενο προκειμένου να έχει εικόνα της κατάστασης της υγείας του και εφόσον χρειάζεται να επισκεφτεί τον θεράποντα γιατρό του ή κάποιο νοσοκομείο.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Απασχόλησης, Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας και Παιδείας του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη Ηρακλής Τιτόπουλος, με αφορμή ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα ΚΕΠ Υγείας και για την πρόληψη σημαντικών παθήσεων, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα (στις 19:00) στο 2ο ΚΑΠΗ Πυλαίας (Αγ. Χριστοφόρου 1, Μαλακοπή).

"Η έννοια του προγράμματος τηλεϊατρικής είναι να καλυφθούν οι ανάγκες ανθρώπων που ζουν σε απομονωμένες περιοχές, όπου δεν υπάρχει δυνατότητα να πάνε σε Κέντρο Υγείας. Δεν υποκαθιστά ούτε το νοσοκομείο ούτε τον θεράποντα γιατρό, απλώς παρέχει τη δυνατότητα να κάνει ο δημότης ένα τσεκ απ χωρίς να μετακινηθεί, να γίνει ένας έλεγχος των λειτουργιών του οργανισμού του και εφόσον διαπιστωθεί ότι έχει κάποιο πρόβλημα υγείας να πάει στον γιατρό ή στο νοσοκομείο. Στις περιοχές που λειτουργεί το πρόγραμμα δεν υπάρχει Κέντρο Υγείας και τον χειμώνα, που όλα είναι παγωμένα, μπορεί να μην υπάρχει και γιατρός, ενώ το κοντινότερο νοσοκομείο είναι το Παπανικολάου" εξηγεί ο κ. Τιτόπουλος.

"Το πρόγραμμα τηλεϊατρικής παρέχει τόσο υπηρεσίες τηλεμετρίας για την παρακολούθηση δημοτών με προβλήματα υγείας (άτομα με καρδιακές, αναπνευστικές ή άλλες παθήσεις, ηλικιωμένοι, κ.λπ.) όσο και υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής δημοτών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση του ολοκληρωμένου συστήματος τηλεμετρίας ιατρικών παραμέτρων Vida24 της Vidavo, το οποίο αποτελεί μία πρωτοποριακή διαδικτυακή εφαρμογή για την καταγραφή και παρακολούθηση από απόσταση των βιολογικών σημάτων χρόνιων ασθενών και πολιτών που επιθυμούν να διατηρούν τη φυσική τους κατάσταση προς την ευεξία. Το σύστημα βασίζεται στις τεχνολογίες κινητών επικοινωνιών και νέας γενιάς τηλεϊατρικών συσκευών αυτόματης μέτρησης και ασύρματης μετάδοσης των βιολογικών σημάτων" εξηγεί η οικονομολόγος, στέλεχος της εταιρείας- παρόχου του προγράμματος Ειρήνη Πατσιούρα, η οποία θα μιλήσει στην ημερίδα για τις "Καινοτόμες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μέσω τηλεϊατρικής στο Δήμο Πυλαίας".

Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη, ένα από τα 14 ΚΕΠ Υγείας της χώρας που ιδρύθηκαν με την πρωτοβουλία του δημάρχου Αμαρουσίου και προέδρου της ΚΕΔΕ Γεωργίου Πατούλη, είναι μια δημοτική δομή, που σκοπό έχει την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας και ενημερώνει τους κατοίκους του Δήμου για τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνονται για την έγκαιρη διάγνωση συγκεκριμένων νοσημάτων.

Αναφερόμενος στη λειτουργία του ΚΕΠ Υγείας Πανοράματος, ο κ. Τιτόπουλος εξηγεί ότι πρόκειται για μια δημοτική δομή που τέθηκε σε λειτουργία από τα μέσα του 2014 και η οποία δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τους γιατρούς ή τα νοσοκομεία, γιατί σκοπός είναι μόνο η πρόληψη και την προαγωγή της υγείας, καθώς και η ενημέρωση των δημοτών για την κατάσταση της υγείας τους ώστε να αποταθούν σε γιατρό ή σε νοσοκομείο. Τα έξοδα της λειτουργίας του καλύπτονται από τον δήμο και με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ. Οι εξετάσεις που προτείνει το ΚΕΠ Υγείας καλύπτονται, υπό προϋποθέσεις, από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ οι άποροι και ανασφάλιστοι μπορούν να τις κάνουν δωρεάν.

Προς το παρόν, οι προτεινόμενες εξετάσεις αφορούν την πρόληψη του ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, των καρκίνων του παχέος εντέρου, του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του προστάτη καθώς επίσης και την πρόληψη του μελανώματος και των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρδιαγγειακού κινδύνου.