Οικονομία

Απέχουν από τα καθήκοντά τους οι δικηγόροι της Καλαμάτας

Απέχουν από τα καθήκοντά τους οι δικηγόροι της Καλαμάτας Απέχουν από τα καθήκοντά τους οι δικηγόροι της Καλαμάτας
Απέχουν από τα καθήκοντά τους οι δικηγόροι της Καλαμάτας Από τα καθήκοντά τους απέχουν σήμερα και αύριο οι δικηγόροι της Καλαμάτας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την συνεχιζόμενη υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Καλαμάτας και την έλλειψη μηχανοργάνωσης στα δικαστήρια της πόλης, ενώ ζητούν και την κατάργηση των υψηλών παραβόλων που εμποδίζουν την πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη.

Σε ανακοίνωσή του, ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας επισημαίνει τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας, λόγω σημαντικής έλλειψης δικαστικών υπαλλήλων, δακτυλογράφων, αλλά και δικαστικών επιμελητών.

Ειδικότερα ο ΔΣΚ αναφέρει πως σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία δηµοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (662/1-8-2006) ορίστηκαν είκοσι επτά οργανικές θέσεις δημοσίων υπαλλήλων στο Πρωτοδικείο Καλαµάτας, δύο θέσεις δακτυλογράφων και τρεις θέσεις επιμελητών. Σήμερα, στην πράξη υπηρετούν δέκα εννέα υπάλληλοι, ενώ δεν υπάρχει κανένας επιµελητής και δακτυλογράφος.

«Η κίνηση στο Πρωτοδικείο Καλαµάτας είναι µεγάλη» τονίζει στην ανακοίνωσή του ο ΔΣΚ. «Σύµφωνα µε τις στατιστικές, το Πρωτοδικείο έρχεται τρίτο σε κίνηση στην Πελοπόννησο. Κάθε µήνα υπάρχουν 11 Τριµελή Πλημμελειοδικεία και 12 Μονοµελή Πλημμελειοδικεία, εντός και εκτός έδρας, ένα Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, ένα Μονοµελές Πλημμελειοδικείο Ανηλίκων και ένα Τριµελές Πλημμελειοδικείο Ανηλίκων. Όσον αφορά τις πολιτικές υποθέσεις, έχουµε το μήνα δύο Πολυµελή και οκτώ Μονοµελή (Τακτική Διαδικασία, Εκουσία Δικαιοδοσία, Ειδική Διαδικασία) και οι δικαστικοί υπάλληλοι ανταπεξέρχονται µε δυσκολία, όχι µόνο στο αντικείµενό τους, αλλά επιφορτίζονται και µε δουλειά άλλων τµηµάτων. Επίσης έχουµε πολλά ασφαλιστικά μέτρα».

Για τους παραπάνω λόγους, τόσο για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του Πρωτοδικείου Καλαμάτας, καθώς και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των δικηγόρων, είναι επιτακτική η ανάγκη να καλυφθούν οι παραπάνω κενές θέσεις, αναφέρει ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας. Σημαντικά κενά υπαλλήλων, όμως, διαπιστώνονται και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας, όπως και στο Ειρηνοδικείο.

Τέλος, ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας απαιτεί την κατάργηση όλων των επιβαρύνσεων και παραβόλων που επιβλήθηκαν με μνημονιακούς νόμους τα τελευταία πέντε χρόνια.