Οικονομία

Οι συνταξιούχοι στα «κάγκελα»

Οι συνταξιούχοι στα «κάγκελα» Οι συνταξιούχοι στα «κάγκελα»
Οι συνταξιούχοι στα «κάγκελα» Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Τον επόμενο μήνα, όταν θα πλησιάζει η καταβολή των συντάξεων του ΙΚΑ, καλό είναι οι ενδιαφερόμενοι να βρίσκονται σε διακοπές και να μην βλέπουν, να μην ακούν και να μην διαβάζουν όσα θα διαδραματίζονται.

Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε σε λίγο οι επιτελείς του υπουργείου Εργασίας, θα βγουν με το «τουφέκι» για να μαζέψουν τα χρήματα που θα απαιτούνται και να καταβάλλουν τις συντάξεις στην ώρα τους. Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι απευθυνόμαστε σε ένα χρεοκοπημένο και βαθιά «άρρωστο» κράτος και του ζητάμε κάθε μήνα να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του. Είναι νομοτελειακό: Σε λίγο θα προκύψει εμπλοκή και συντάξεις και μισθοί στο δημόσιο, δεν θα καταβληθούν.

Το κυνηγητό που διαδραματίστηκε το τελευταίο 48άωρο, για να βρεθούν τα 280 και στη συνέχεια τα 150 εκατ. ευρώ που απαιτούνταν για να καταβληθούν οι συντάξεις του ΙΚΑ κανονικά και χωρίς καθυστερήσεις, είναι άνευ προηγούμενου. Στην αρχή το ΓΛΚ διέρρεε ότι λεφτά «δεν υπάρχουν», άρα το υπουργείο Εργασίας έπρεπε να ψάξει από αλλού να τα βρει. Το ΔΣ του ΕΤΑΤ πιέστηκε όσο δεν παίρνει για να δώσει τα 150 εκατ. ευρώ που είχε διαθέσιμα, αλλά οι τραπεζοϋπάλληλοι ανένδοτοι. Σιγά μην στηρίξουν το αδηφάγο κράτος, που τους πετσόκοψε τα αποθεματικά το 2012 (PSI). Για αλληλεγγύη, τέτοια ώρα, τέτοια λόγια. Όμως, τα λεφτά έπρεπε να βρεθούν αλλιώς 1,2 εκατ. συνταξιούχοι, θα κατασκήνωναν τη Δευτέρα έξω από το γραφείο του Στρατούλη...

Συνεπώς, η λύση της υπουργικής απόφασης για δανεισμό του ΕΤΑΤ προς το ΙΚΑ ήταν η αναμενόμενη επόμενη κίνηση. Θεωρούμε κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι οι κκ Σκουρλέτης και Στρατούλης, την υπέγραψαν με «βαριά καρδιά» αλλά, μπροστά στο να μην καταβληθούν οι συντάξεις, τα όνειρα, οι ιδέες και το «αριστερό παρελθόν», πήγαν περίπατο...

Να όμως που το μαρτύριο δεν είχε τελειώσει. Νέα εμπλοκή με την Alpha Bank, που αρνήθηκε να εκταμιεύσει το αντίστοιχο ποσό επικαλούμενη νομικό πρόβλημα με την υπουργική απόφαση (μάλλον ορθώς). Άρα νέο κυνηγητό για να βρεθούν τα χρήματα. Τελικά, τη λύση έδωσε ο «μνημονιακός» Στουρνάρας, στον οποίο αναγκάστηκε να απευθυνθεί η «Αριστερή» κυβέρνηση και έτσι τα χρήματα δόθηκαν από την ΤτΕ.

Είπαμε, εάν κάποιοι θέλουν να εξοντώσουν (κυριολεκτικά) τους συνταξιούχους, τότε ας επαναλάβουν την ίδια διαδικασία δυο τρεις φορές ακόμα και θα το καταφέρουν. Όμως, θεωρούμε ότι πολύ πιο σώφρων από τη νέα κυβέρνηση, είναι να πει την αλήθεια στους πολίτες. Κύριοι, λεφτά δεν υπάρχουν, είναι πιθανό πολύ σύντομα να προκύψει μικρή εμπλοκή (ελπίζουμε) στις πληρωμές του κράτους. Διαφορετικά, εάν συνεχιστεί και άλλο αυτή η κοροϊδία, οι αντοχές των συνταξιούχων θα εξαντληθούν και οι αντιδράσεις θα είναι απρόβλεπτες.