Οικονομία

Κατάρρευση εσόδων στα κρατικά ταμεία

Κατάρρευση εσόδων στα κρατικά ταμεία Κατάρρευση εσόδων στα κρατικά ταμεία
Κατάρρευση εσόδων στα κρατικά ταμεία Διάχυτος προβληματισμός επικράτει στο υπουργείο Οικονομικών, αφού μετά την απόφαση για επιβολή περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων θα υπάρξουν αναπόφευκτες επιπτώσεις στα εσόδων των κρατικών ταμείων.

Η μεγάλη "τρύπα" ύψους 1,7 δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα το πρώτο πεντάμηνο του έτους -σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ)- αναμένεται να διευρυνθεί σημαντικά καθώς υπάρχουν κίνδυνοι να αυξηθούν οι απλήρωτοι φόροι όπως και τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν ρυθμιστεί με τις 100 δόσεις.

Στην ουσία θα επικρατήσει μια άτυπη στάση πληρωμών, λόγω της αργίας των τραπεζών, αφού προτεραιότητα θα είναι η κάλυψη των βασικών αναγκών των νοικοκυριών.

Φυσικά ανάλογη επίπτωση θα υπάρχει και στο μέτωπο των επιχειρήσεων, οι οποίες με τη σειρά τους θα δυσκολευτούν να καταβάλουν τις υποχρεώσεις τους, εξυπηρετώντας πρωτίστως μισθολογικές και λειτουργικές ανάγκες.

Ήδη τα έσοδα από το ΦΠΑ εμφανίζουν υστέρηση 369 εκατ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαίου, ενώ ο φόρος εισοδήματος ήταν μειωμένος κατά 992 εκατ. ευρώ, λόγω των προβλημάτων με τις φορολογικές δήλωσεις.

Ακόμα υπάρχει το ενδεχόμενο εγκατάλειψης της ρύθμισης μετά την καταβολή των πρώτων δόσεων και την εξασφάλιση φορολογικής ενημερότητας και την απαλλαγή από μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Βέβαια και το Δημόσιο θα συνεχίσει να «φεσώνει» τους προμηθευτές καθώς έχει κηρύξει εδώ και μήνες στάση πληρωμών.

Σύμφωνα με το ΓΛΚ στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, τα χρέη του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του, αυξήθηκαν κατά 1,2 δισ. ευρώ και ανήλθαν σε 4,3 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου ξεπέρασαν τα 700 εκατ. ευρώ.

Τέλος μικρή επιβράδυνση παρατηρείται και στην τουριστική κίνηση. Ο Ιούνιος μπορεί να ήταν ένας καλός μήνας για τον τουρισμό, όμως δεν αναμένεται το ίδιο και τον Ιούλιο.