Οικονομία

Τι προβλέπει τροπολογία για το συνταξιοδοτικό στελεχών στις Ένοπλες Δυνάμεις

Τι προβλέπει τροπολογία για το συνταξιοδοτικό στελεχών στις Ένοπλες Δυνάμεις Τι προβλέπει τροπολογία για το συνταξιοδοτικό στελεχών στις Ένοπλες Δυνάμεις
Τι προβλέπει τροπολογία για το συνταξιοδοτικό στελεχών στις Ένοπλες Δυνάμεις Με τροπολογία του ΥΠΕΘΑ δίνεται λύση σε χρονίζοντα προβλήματα και αδικίες σχετικά με το συνταξιοδοτικό των μονίμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Σημειώνεται πως η τροπολογία έχει γίνει αποδεκτή από τον Υπουργό Οικονομικών Κώστα Μάρδα και αναμένεται η επανέναρξη του νομοθετικού έργου της Βουλής, ώστε να προωθηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις της τροπολογίας:

Προωθείται ρύθμιση προκειμένου να εξομαλυνθεί ο χρόνος συνταξιοδότησης για όσους κατατάχθηκαν στις ΕΔ από το έτος 1990 και μετά, ώστε να αποκατασταθεί η βίαιη προσαρμογή που επέβαλε ο μνημονιακός Νόμος 3865/2010, αυξάνοντας σημαντικά τα απαραίτητα χρόνια υπηρεσίας που απαιτούνται για να εξασφαλιστεί συνταξιοδοτικό δικαίωμα, χωρίς να υπάρχει μέριμνα για ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς.

Παρέχεται η δυνατότητα για αναγνώριση 5 πλασματικών ετών υπηρεσίας, στο σύνολο του στρατιωτικού προσωπικού, σε όλες τις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του ποσού εξαγοράς των πλασματικών ετών, ώστε να εξομοιωθούν με αυτά των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας.

Πριν λίγες μέρες στις 16/6/15 δεκαεννέα (19) βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν την υπ’ αριθ. πρωτοκόλλου 3567 Ερώτηση προς τον ΑΝΥΕΘΑ με θέμα «Αποκατάσταση της ασφαλιστικής αδικίας που προκάλεσε ο Ν. 3865/2010 στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που εισήχθησαν τα έτη 1990 έως 1992». Με την συγκεκριμένη Ερώτηση οι ερωτώντες βουλευτές καλούσαν σε άμεση νομοθετική πρωτοβουλία.

Ανάλογη Ερώτηση (αριθ. πρωτοκόλλου 783) προς τον ΑΝΥΕΘΑ είχε καταθέσει στις 13/3/15 η τότε βουλευτής και σήμερα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, με θέμα «Αναγνώριση πλασματικών ετών σε στρατιωτικούς και εξομάλυνση θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος»