Διεθνή

«Διακοπές με το στρατό»: Το νέο πρόγραμμα στρατολόγησης της Πολωνίας, με το βλέμμα στη Ρωσία

«Διακοπές με το στρατό»: Το νέο πρόγραμμα στρατολόγησης της Πολωνίας, με το βλέμμα στη Ρωσία
Πολωνοί από 18 έως 35 ετών κάνουν τη βασική στρατιωτική εκπαίδευση σε ένα νέο θερινό πρόγραμμα.

Μπροστά τους είναι απλωμένα αυτόματα όπλα. Νέοι και νέες από την Πολωνία γονατίζουν στο γρασίδι και περιμένουν οδηγίες για το πώς να ετοιμάσουν τα κιτ επιβίωσης τους. Ακολουθεί μάθημα για το πώς να βάζουν καμουφλάζ στο πρόσωπο.

Πολλοί από αυτούς που εκπαιδεύονται στην ανατολική Πολωνία είναι απόφοιτου Λυκείου. Τα κεφάλια των αγοριών είναι φρεσκοξυρισμένα, τα μαλλιά των κοριτσιών πιασμένα σε σφιχτές αλογοουρές. Έχουν εγγραφεί στο νέο θερινό πρόγραμμα με τίτλο «Διακοπές με τον στρατό», που προσφέρει βασική στρατιωτική εκπαίδευση σε Πολωνούς από 18 έως 35 ετών.

Πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα που εισήγαγε ο στρατός αναζητώντας νέα μέλη, λόγω της ρωσικής επιθετικότητας στην περιοχή. Παρά το όνομά του, το πρόγραμμα δεν έχει σχέση με διακοπές.

Οι συμμετέχοντες ξυπνούν νωρίς το πρωί για να μάθουν πώς να μάχονται και να επιβιώνουν. Όταν δεν είναι στο πεδίο, καθαρίζουν τους κοιτώνες τους. Δεν μπορούν να βγουν από τη βάση και θα πάρουν 1.500 δολάρια για 28 ημέρες.

{https://x.com/AP/status/1805511353483821081}

Έχει υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα, που υλοποιείται σε 70 σημεία σε όλη την Πολωνία, σύμφωνα με αξιωματούχους. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έδωσε ώθηση σε Πολωνούς που θέλουν να υπερασπιστούν τη χώρα, αναφέρει στο Associated Press ο Michal Tomczyk, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

«Δεν είχαμε τέτοια απειλή από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο», επισημαίνει. Ο στόχος ήταν 10.000 εθελοντές για το πρόγραμμα και αυτοί ξεπέρασαν τους 11.000, συμπληρώνει.

Εκείνοι που το επιλέξουν, μετά το τέλος του προγράμματος μπορούν να ενταχθούν στις ένοπλες δυνάμεις, ή να είναι έφεδροι.

O 18χρονος Dominik Rojek αρχικά σχεδίαζε να σπουδάσει πληροφορική. Όμως, τα προβλήματα στην περιοχή τον έκαναν να επιλέξει μια καριέρα στις ένοπλες δυνάμεις. Ελπίζει ότι θα μπορέσει να ασχοληθεί με το πάθος του για τους υπολογιστές στον στρατό και να χρησιμοποιήσει τις ικανότητές του στην κυβερνοάμυνα. «Κάποιος πρέπει να το κάνει. Δεν είναι όλοι ικανοί για αυτό, αλλά εμείς είμαστε. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος», δηλώνει.

Οι Πολωνοί πρέπει να σκεφτούν τι μπορεί να συμβεί και να είναι προετοιμασμένοι, υπογραμμίζει η 34χρονη Magdalena Klos, που επίσης συμμετέχει στο πρόγραμμα εκπαίδευσης. Ονειρευόταν να γίνει στρατιώτης αλλά έπρεπε να περιμένει να μεγαλώσουν αρκετά τα παιδιά της. Τώρα, που είναι 9 και 11 ετών, πιστεύει ότι ήρθε η ώρα.

«Είμαι υπερήφανη που φοράω τη στολή. Δεν είμαι μόνο μητέρα και σύζυγος, είμαι και στρατιώτης», υπογραμμίζει.

{https://www.youtube.com/watch?v=3p8PsQqRKVU}