Πολιτική

Κείμενο - παρέμβαση κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ - Ραγδαίες εξελίξεις

Κείμενο - παρέμβαση κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ - Ραγδαίες εξελίξεις Φωτογραφία: EUROKINISSI
Βουλευτές, μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ παρεμβαίνουν στις εξελίξεις.

Ραγδαίες εξελίξεις στην Κουμουνδούρου μετά τις φωτιές που άναψε η παρέμβαση έξι σημείων του Στέφανου Κασσελάκη από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Βουλευτές, μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής με υπογραφές σε κείμενο παρεμβαίνουν και διαμορφώνουν τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως από το πρωί σας είχαν προϊδεάσει τα «Παιχνίδια Εξουσίας» (Δείτε ΕΔΩ).

Στο επίκεντρο της παρέμβασης οι πρωτοβουλίες για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς, τα μείζονα ηθικά θέματα που έθεσε ο Στ. Κασσελάκης, αλλά και η συλλογική λειτουργία.

Πλέον το ερώτημα είναι αν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά μπορεί να αποφύγει τη νέα διάσπαση. Όπως ανέφερε από το πρωί το Dnews, η αλλαγή των όρων της συζήτησης για τις προοπτικές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήρθε ως αποτέλεσμα της απόφασης του Στέφανου Κασσελάκη να έρθει σε μετωπική σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα, αφήνοντας βαρύτατους υπαινιγμούς για την εντιμότητα του πρώην πρωθυπουργού. Υπαινιγμούς που δεν είχαν τολμήσει να αφήσουν ούτε οι σκληροί του «αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου» στις πιο τοξικές στιγμές τους.

Πώς μπορεί να διατηρηθεί η συνοχή ενός κόμματος όταν ο νυν αρχηγός αμφισβητεί την ηθική του προκατόχου του και ιστορικού ηγέτη του χώρου;

Κάθε μέρα που περνάει, γίνεται πιο καθαρό ότι ο Στέφανος Κασσελάκης επενδύει στην εσωκομματική τοξικότητα για να οδηγήσει τα πράγματα στο σημείο όπου δεν θα υπάρχει επιστροφή.

Νέα ανάρτηση και κλείσιμο Αυγής

Με νέα ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης επανήλθε στο θέμα του «μαύρου» πολιτικού χρήματος, επαναλαμβάνοντας τους υπαινιγμούς κατά Τσίπρα. 

Συγκεκριμένα, ανέφερε:

«Ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει μαύρο χρήμα. «Ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ» σημαίνει ότι, αν οι ψηφοφόροι ή τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι διατεθειμένα να αποδεχθούν μαύρο χρήμα προκειμένου να αποφευχθούν επίπονες αλλά αναγκαίες οικονομικά αποφάσεις, θα πρέπει να εκλέξουν άλλο Πρόεδρο. Έναν Πρόεδρο οποίος να αποδέχεται τον υπόγειο τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα περισσότερα κόμματα στην Ελλάδα. Εγώ δεν προσφέρομαι. Λυπάμαι».

Αν «ο δικός του ΣΥΡΙΖΑ» δεν παίρνει «μαύρα» τότε εύλογα οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι έχει υπάρξει ένας άλλος ΣΥΡΙΖΑ που δεν είχε τέτοιους ενδοιασμούς.

Οι αντιδράσεις

Οι υπαινιγμοί Κασσελάκη για το βρώμικο χρήμα προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις από ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν ταυτιστεί με την κυβερνητική πορεία του κόμματος.

Η Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε ότι «περιμένω να γυρίσει από τις ΗΠΑ (σ.σ: ο Κασσελάκης) για να συνεδριάσουν τα όργανα και να πάρουμε απαντήσεις, καθαρές απαντήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί να καλλιεργείται η εικόνα πως όλοι οι πολιτικοί τα παίρνουν. Όποιος έχει στοιχεία για παράνομους χρηματισμούς οφείλει να πάει στον εισαγγελέα».

Ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βασιλειάδης είπε στο Dnews ότι «ως προς τα οικονομικά του κόμματος, θέλω να ελπίζω και να πιστεύω ότι ο Πρόεδρος του κόμματος προφανώς και δεν αναφέρεται στο δικό μας χώρο. Η δυσκολία άλλωστε στην οικονομική μας ζωή αποτελεί τον καλύτερο μάρτυρα για το διαυγές της λειτουργίας μας. Για τον λόγο αυτό οφείλουμε όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε κάθε λέξη και φράση που χρησιμοποιούμε. Υπόνοιες για την ηθική υπόσταση ενός ολόκληρου χώρου, δεν διαφέρουν σε τίποτα από την επιχειρηματολογία του αντισύριζα μετώπου και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές».

Σε ανάλογο τόνο ο Χρήστος Σπίρτζης, αναφορικά με το μαύρο χρήμα, δήλωσε: «Παροτρύνω και τον κ. Κασσελάκη και τον κ. Αποστολάκη να πάνε στον εισαγγελέα. Εάν έχουν στοιχεία για μαύρα ταμεία, είτε στον ΣΥΡΙΖΑ είτε σε άλλα κόμματα, οφείλουν να πάνε στον εισαγγελέα. Και εδώ δεν είναι εσωκομματικό ζήτημα».

Αποχωρήσεις

Η εσωκομματική είδηση της ημέρας (μέχρι τώρα δηλαδή) είναι η ανακοίνωση της αποχώρησης των Διονύση Τεμπονέρα, Αντώνη Κοτσακά και Χάρη Τσιόκα. Στο κείμενο που δημοσιοποίησαν τα τρία ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνουν: «Με αυτή την παρέμβαση μας καθιστούμε σαφές οι υπογράφοντες ότι αποχωρούμε από το Οργανωτικό σκέλος (για λόγους διολίσθησης σε έναν άνευ όρων «εξουσιοδοτισμό»). Παραμένουμε όμως στο ιδεολογικό και στο πολιτικό πλαίσιο, όπως αυτά έχουν καθοριστεί διαχρονικά με τις αποφάσεις συλλογικών οργάνων (διατηρώντας όμως ισχυρές επιφυλάξεις για συμπεριφορές μετάλλαξης)».

Και υπογραμμίζουν: «Η τελευταία παρέμβαση του σ.Προέδρου κατέστησε σαφές, ότι δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι, για λόγους αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού, απέναντι σε μια μετάλλαξη, αντί για μετεξέλιξη μετεξέλιξη, με την οποία διαφωνούμε».

Άλλα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσουν το παράδειγμα των τριών και θα δώσουν τη μάχη τους εντός των οργάνων.

Ασχέτως των ιδιαίτερων τακτικών, η κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι πια εκρηκτική.