Οικονομία

Τραπεζική αργία: Πότε καταβάλλονται οι εισφορές προς τα Ταμεία

Τραπεζική αργία: Πότε καταβάλλονται οι εισφορές προς τα Ταμεία
Τραπεζική αργία: Πότε καταβάλλονται οι εισφορές προς τα Ταμεία Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Η αναστάτωση που έχει προκληθεί από την εφαρμογή του περιορισμού στις τραπεζικές συναλλαγές (capital control), μέσω της εδραίωσης για άλλο ένα 48άωρο της τραπεζικής αργίας, έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Η αγωνιώδης προσπάθεια που γίνεται να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα έσοδα, μέσω της καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, έχει μείνει πίσω και έτσι οι διοικήσεις των Ταμείων δίνουν παρατάσεις για να καλύψουν τις όποιες απώλειες. Ήδη η διατήρηση της τραπεζικής αργίας έως και αύριο, Τετάρτη, έχουν φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τα Ταμεία, που πρέπει να συγκεντρώσουν όσο γίνεται περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές για να καταφέρουν στο τέλος του μήνα, να καταβάλλουν συντάξεις στους δικαιούχους. Ας δούμε, ποιες παρατάσεις έχουν δοθεί έως τώρα, για τη διευκόλυνση των ασφαλισμένων:

*ΙΚΑ: Μεταφέρθηκε για τις 10 Ιουλίου η καταληκτική ημερομηνία για την καταβολή τρεχουσών εισφορών που έληγε στις 30 Ιουνίου. Η απόφαση αφορά κοινές επιχειρήσεις και οικοδομοτεχνικά έργα. Η ίδια καταληκτική ημερομηνία ισχύει και για την καταβολή των δόσεων, από όσους οφειλέτες έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, χωρίς να θεωρηθούν εκπρόθεσμοι.

ΟΑΕΕ: Παράταση μέχρι τις 10 Ιουλίου πήρε η προθεσμία για την καταβολή δόσεων ρύθμισης που είχαν καταληκτική ημερομηνία καταβολής εντός της ειδικής τραπεζικής αργίας. Στην σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού τονίζεται ότι δόσεις ρυθμίσεων που εξοφλούνται με άμεση χρέωση τραπεζικού λογαριασμού (πάγια εντολή) και δεν είχαν καταβληθεί έως τις 30 Ιουνίου, θα καταβληθούν με νέα ροή την πιο πάνω ημερομηνία, δηλαδή έως τις 10 Ιουλίου.

ΕΤΑΑ: Παράταση έως τις 31 Ιουλίου, πήρε η προθεσμία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών έτους 2014, που έληγε στις 30 Ιουνίου. Η παράταση αφορά όλους τους κλάδους ασφάλισης του ΕΤΑΑ.

ΤΣΜΕΔΕ: Οι «παλαιοί» ασφαλισμένοι (προ του 1993), θα διαπιστώσουν στις 31 Ιουλίου την ανάρτηση των ειδοποιητηρίων που αφορούν το Α’ εξάμηνο του 2015 και οφείλουν να καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές έως τις 31 Αυγούστου. Οι «νέοι» ασφαλισμένοι (μετά το 1993), θα διαπιστώσουν τα αντίστοιχα ειδοποιητήρια στις 31 Αυγούστου 2015 και οφείλουν να καταβάλλουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015.

ΟΓΑ: Η διοίκηση του Οργανισμού έδωσε παράταση έως τις 10 Ιουλίου για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών του β’ εξαμήνου 2014 που έληξε στις 30 Ιουνίου. Το ίδιο ισχύει και για την προθεσμία πληρωμής των οφειλών για όσους έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση. Η παράταση δόθηκε χωρίς καμία επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους.