Οικονομία

Οι ανατροπές σε συντάξεις και εργασιακά

Οι ανατροπές σε συντάξεις και εργασιακά Οι ανατροπές σε συντάξεις και εργασιακά
Οι ανατροπές σε συντάξεις και εργασιακά Ανατροπές σε εισφορές, συντάξεις και επιδόματα μέσα από την ενοποίηση ταμείων και την αναλογικότητα των προνοιακών παροχών με τις εισφορές και την οικονομική κατάσταση των δικαιούχων προβλέπει το πακέτο των μέτρων για το Ασφαλιστικό.

Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώνεται ότι η εφαρμογή του ν. 3863/2010 γνωστού και ως νόμου Λοβέρδου σε συνδυασμό με τον περιορισμό της κρατικής χρηματοδότησης, δημιουργούν όριο, που είναι η χορήγηση της βασικής σύνταξης, η οποία σήμερα βρίσκεται στα 280 ευρώ. Η χορήγηση της αναλογικής σύνταξης θα εξαρτάται στο εξής, όχι από την στήριξη του Κράτους, αλλά από τις εισφορές των ασφαλισμένων ή από την καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας των Ταμείων και μόνο.  

Η έλλειψη της επιπλέον κρατικής χρηματοδότησης αναμένεται να επιβαρύνει ασφαλισμένους από τον ΟΑΕΕ, το ΝΑΤ και το ΙΚΑ. Από το νέο έτος, το Κράτος δεν θα καλύπτει πλέον τα ελλείμματα που τυχόν θα δημιουργήσουν τα συγκεκριμένα ταμεία, κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει είτε  αύξηση στις εισφορές, είτε μείωση στις παροχές, δηλαδή στις συντάξεις.

Στο σκέλος των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, όσοι θελήσουν στο εξής να επιλέξουν αυτή την οδό, θα πρέπει να ξέρουν ότι το πέναλτι πλέον ισοδυναμεί όχι με 6% αλλά με 16% μείωση της σύνταξής τους, για κάθε χρόνο συνταξιοδότησης πριν από το 62ο.

Την ίδια στιγμή, ξεπερνούν τις 250.000 οι εργαζόμενοι – ασφαλισμένοι, οι οποίοι βρίσκονται μια ανάσα από τη σύνταξη, κάνοντας χρήση αυτών των ενδιάμεσων ορίων συνταξιοδότησης και οι οποίοι θα υποχρεωθούν να δουλέψουν έως 12 χρόνια περισσότερα. Μόνο  έτσι καλύπτεται ο όρος από το 2022 και μετά η συνταξιοδότηση να γίνεται είτε στα 62 έτη με 40 χρόνια προϋπηρεσίας, είτε στα 67 έτη

Στο τελευταίο τρίμηνο οι αποφάσεις για συλλογικές συμβάσεις:

Παράταση των διαβουλεύσεων για όλα τα «ανοικτά»  θέματα στα εργασιακά και νομοθετική πρωτοβουλία στο τελευταίο τρίμηνο του 2915 για τις συλλογικές συμβάσεις, κατόπιν συμφωνίας με τους θεσμούς και τις βέλτιστες πρακτικές στην Ε.Ε. δίνει η κυβέρνηση. Το ίδιο είχαν ζητήσει και οι θεσμοί ακυρώνοντας τις αυξήσεις εισφορών (3,9%) για εργοδότες και εργαζόμενους που είχε προτείνει η κυβέρνησ.