Οικονομία

Ασφαλιστικό: Χτύπημα στους συνταξιούχους με κατώτατες συντάξεις

Ασφαλιστικό: Χτύπημα στους συνταξιούχους με κατώτατες συντάξεις Ασφαλιστικό: Χτύπημα στους συνταξιούχους με κατώτατες συντάξεις
Ασφαλιστικό: Χτύπημα στους συνταξιούχους με κατώτατες συντάξεις Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Βαριά πληγωμένοι, βγαίνουν από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, που συμπεριλήφθηκαν στο νομοσχέδιο  με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας με τους εταίρους, όσοι λαμβάνουν την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ (πχ, οικοδόμοι, εργαζόμενοι σε επισιτισμό και τουρισμό), οι μητέρες με ανήλικο τέκνο και όσοι συνταξιοδοτούνται με 15αετία.

Η διάταξη στο σχέδιο νόμου, που κατατέθηκε χθες το απόγευμα και ψηφίζεται ακόμα και σήμερα από τη Βουλή, που αποτελεί την «πέτρα του σκανδάλου» αφορά τη χορήγηση μόνο της αναλογικής σύνταξης για όσους συνταξιοδοτηθούν από τις 30 Ιουνίου και μετά, μέχρι να γίνουν 67 ετών. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι εργαζόμενοι οι οποίοι δεν κατάφεραν στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου να αποδώσουν πολλά ένσημα κινδυνεύουν να βρεθούν μπροστά στον κίνδυνο να εισπράττουν σύνταξη κοντά στα 300 ευρώ το μήνα, μέχρι να γίνουν 67 ετών. Τότε θα καταφέρουν να λάβουν και το ύψος της βασικής εγγυημένης από το κράτος σύνταξης. Η συγκεκριμένη διάταξη, επιβαρύνει και εκείνους που έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης πολύ νωρίτερα, αλλά ακόμα δεν έχει απονεμηθεί η σύνταξή τους, με ευθύνη των Ασφαλιστικών Ταμείων και οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 250.000 άτομα. Θα απαιτηθεί ξεχωριστή υπουργική απόφαση για να διασαφηνιστεί εάν αυτή η ειδική κατηγορία ασφαλισμένων – εν δυνάμει συνταξιούχων θα εξαιρεθεί από το συγκεκριμένο τρόπο καταβολής της σύνταξης.

Η διάταξη που αφορούσε τα ζητήματα της πρόωρης συνταξιοδότησης, που αύξανε από το 2015 και μετά κατά έξι μήνες το ηλικιακό όριο έως το 2022, αφαιρέθηκε από το νομοσχέδιο με την κυβέρνηση να έχει έρθει σε συνεννόηση με τους δανειστές για να κατατεθεί ξεχωριστά την ερχόμενη εβδομάδα. Ο λόγος είναι ότι οι διατάξεις αυτές χρειάζονται την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο πρόεδρος του οποίου έχει συνταξιοδοτηθεί (Νίκος Αγγελάρας) και ο αντικαταστάτης του ακόμα δεν έχει οριστεί, άρα δεν μπορεί να συνεδριάσει η Ολομέλειά του.  Πάντως όλες οι διατάξεις ακόμα και όσες σχετίζονται με το ύψος της κρατικής επιχορήγησης προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τη διαδικασία εναρμόνισης των ασφαλιστικών εισφορών των Ταμείων με αυτές του ΙΚΑ, πρόκειται να αποσαφηνιστούν με υπουργικές αποφάσεις έως τα τέλη του τρέχοντος μήνα. Άλλωστε, ειδικά για τη χορήγηση της σύνταξης χωρίς εξειδικευμένες υπουργικές αποφάσεις είναι πρακτικά αδύνατο να υπολογιστεί το ποσό σύνταξης που αναλογεί για κάθε ασφαλισμένο, με βάση της εισφορές που έχει καταβάλλει. Έως τώρα η σύνταξη υπολογίζεται βάσει της καλύτερης διετίας ή πενταετίας στον εργασιακό βίο του εργαζόμενου και αφορά το σύνολο του ποσού, όχι το αναλογικό κομμάτι μόνο. Συνεπώς, πρέπει να προκύψει ένας νέος τρόπος υπολογισμού για να καταστεί δυνατό να η διαδικασία που θεσμοθετείται σήμερα, να εφαρμοστεί στην πράξη και να μην μείνει «κενό γράμμα».

Στις υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, τονίζεται ότι  από 01.01.2015 εντάσσονται υποχρεωτικά στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλα τα ταμεία και οι τομείς επικουρικής ασφάλισης που δεν είχαν ενταχθεί έως τώρα. Επίσης, «παγώνει» από 1.1.16 και έως το 2021 η κρατική χρηματοδότηση για τα Ασφαλιστικά Ταμεία στα επίπεδα του 2015. Αυτό σημαίνει ότι εάν ταμεία όπως ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ, το ΝΑΤ, αλλά και το ΤΑΠ ΟΤΕ και το ΤΑΠ ΔΕΗ, δεν βρουν τρόπο να αυξήσουν τα έσοδά τους, τότε θα πάψουν να έχουν δικαίωμα σε πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση, συνεπώς είναι πιθανό να καταφύγουν σε νέες περικοπές στις συντάξεις. Πάντως,  από 01.07.2015 και μετά προβλέπεται μια πρώτη οριζόντια «έμμεση» περικοπή συντάξεων για όλους τους συνταξιούχους αφού αυξάνονται οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης από 4% σε 6% για τις κύριες συντάξεις και επιβάλλεται εισφορά 6% για τις επικουρικές συντάξεις.