Οικονομία

Ανατροπές στις συντάξεις με διάταξη της τελευταίας στιγμής

Ανατροπές στις συντάξεις με διάταξη της τελευταίας στιγμής Ανατροπές στις συντάξεις με διάταξη της τελευταίας στιγμής
Ανατροπές στις συντάξεις με διάταξη της τελευταίας στιγμής Διπλή ανατροπή για τις συντάξεις όλων των ασφαλισμένων και κυρίως των δημοσίων υπαλλήλων ήρθε στο «και πέντε» της ψήφισης των πρώτων μέτρων του νέου Μνημονίου. Με διάταξη της τελευταίας στιγμής, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων για όσους έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης από την 1η/1/2015.

Στη «μέγγενη» του νόμου Λοβέρδου – Κοτρουμάνη (ν.3863/2010) που θέτει σε εφαρμογή το μοντέλο αναλογικής – βασικής σύνταξης, πέφτουν περίπου 120.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι, αν και είχαν θεμελιώσει από το 2010 συνταξιοδοτικό δικαίωμα, δεν έκαναν χρήση του δικαιώματος αυτό έως τώρα.

Με τροπολογία που προστέθηκε κυριολεκτικά τη «12η ώρα» στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για τη συμφωνία με τους δανειστές, προβλέπεται ότι όσοι ασφαλισμένοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από την 1.1.15 και μετά, η σύνταξή τους θα υπολογίζεται με βάση το νέο σύστημα, που θεσμοθετήθηκε από το νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι ασφαλισμένοι θα βρεθούν μπροστά στη δυσάρεστη έκπληξη να υποστούν, μειώσεις στις συντάξεις τους, που για το τρέχον έτος θα είναι μικρές, δηλαδή θα κυμανθούν από 0,5% - 1% ανά περίπτωση.

Ουσιαστικά, όσοι είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα από το τέλος του 2010 και δεν το αξιοποίησαν έως και το τέλος του 2014, έχασαν την ευκαιρία να βγουν στη σύνταξη με τους παλιούς όρους και μόνο. Τώρα θα πρέπει να υποστούν υπολογισμό της σύνταξής τους με τα νέα δεδομένα. Αυτά έχουν ως εξής: Για το κομμάτι του εργασιακό τους βίου, από την έναρξή του έως και το 2010 η σύνταξή τους θα υπολογιστεί με τον παλιό τρόπο, δηλαδή ανάλογα το Ταμείο, με βάση την πιο υψηλή διετία, ή πενταετία, ακολουθώντας έναν συγκεκριμένο μαθηματικό τύπο. Αντίθετα, για το κομμάτι του εργασιακού τους βίου από το 2011 έως και το 2015, όπου υποβάλλεται η αίτηση χορήγησης σύνταξης, ο υπολογισμός της θα γίνει με βάση την προϋπόθεση ύπαρξης αναλογικής και βασικής σύνταξης. Εκεί, προκαλούνται μικρές περικοπές.

Υπολογίζεται ότι όσο θα περνούν τα έτη και θα αυξάνεται το πλήθος των εργάσιμων χρόνων, βάσει των οποίων θα υπολογίζεται η σύνταξη με το νέο τρόπο, ενώ αντίθετα θα μειώνονται τα έτη υπολογισμού της σύνταξης με τον παλιό τρόπο, τόσο θα καταγράφονται νέες περικοπές. Έως το 2020 οι περικοπές αυτές θα κυμανθούν στα επίπεδα του 1,8% το μέγιστο, ενώ από το 2021 έως το 2030 θα αυξηθούν στο 4,5% για να φτάσουν στο 7% την περίοδο από το 2031 έως το 2045.